• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić i Bećirević organizovali prijem povodom 1. marta

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović upriličili su večeras u sarajevskoj Vijećnici prijem povodom 1. marta

 Prijem u Predsjedništvi BiH povodom 1. marta Izvor: Predsjedništvo BiH

Ova datum se u dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom obilježava kao dan nezavisnosti BiH.

Komšić je tokom obraćanja zvanicama, među kojima nije bilo nikoga iz Republike Srpske, naveo da unutrašnja ustavna struktura BiH ostavlja suviše mnogo prostora negativnim uticajima iz Srbije i Hrvatske.

"Separatističke snage u BiH omogućavaju Beogradu i Zagrebu da se upliću u unutrašnja pitanja i narušavaju suverenitet naše zemlje", rekao je Komšić, navodeći da je zabluda separatističkih politika što "vjeruju da se mirnim putem može razoriti BiH".

Bećirović je rekao da je ispred BiH evroatlantska i evropska budućnost, te da bi "skretanje sa te putanje imalo fatalne posljedice".

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Svi ste vidjeli negodovanja za dan RS iz svijeta i federacije. A sad kad oni slave svoj dan federacije niko iz RS nije rijec jednu losu rekao.,i ne kazem da treba nego da se zna kakvi su to ljudi tamo na funkcijama i sta nam zele u buducnosti.

MONDO REPORTAŽE