• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ozbiljne posljedice, posebno po predmete građana": Onemogućen rad Velikog vijeća Ustavnog suda BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić izjavila je danas da ovaj sud radi u specifičnim okolnostima u kojima je onemogućen rad Velikog vijeća, koje gotovo u potpunosti odlučuje u predmetima iz apelacione nadležnosti, odnosno po apelacijama građana.

 20230105_164535.jpg Izvor: Mondo/Haris Krhalić

Galićeva je na konferenciji za novinare rekla da su za ovu situaciju odgovorne zakonodavne vlasti koje nisu popunile upražnjena mjesta, ističući da posljedicu svega ovoga najviše osjećaju građani koji se Ustavnom sudu obraćaju sa apelacijama na odluke redovnih sudova.

"U Sudu su najbrojniji takozvani apelacioni predmeti, odnosno oni u kojima se građani, fizička i pravna lica obraćaju Ustavnom sudu kada smatraju da su im odlukama redovnih sudova onemogućena prava i slobode koje garantuje Ustav BiH", objasnila je Galićeva i dodala da će iz ovakve situacije proizaći ozbiljne posljedice.

Podsjećajući da su dvije pozicije u Ustavnom sudu BiH upražnjene od avgusta, odnosno novembra 2022. godine, kada su dvojica sudija Ustavnog suda otišla u penziju, Galićeva je navela da su ova dva mjesta i dalje upražnjena iako su nadležna zakonodavna tijela na vrijeme obaviještena o potrebi njihovog popunjavanja.

Ona je dodala da je, u međuvremenu, od januara još jedno mjesto sudije u Ustavnom sudu BiH upražnjeno, tvrdeći da je "izvršen pritisak na kolegu da ode u prijevremenu penziju".

"Na ovaj način je faktički potpuno onemogućen rad Ustavnog suda u Velikom vijeću, koje čini šest domaćih sudija, a za kvorum je potrebno najmanje pet", konstatovala je Galićeva precizirajući da Veliko vijeće odlučuje u više od 99 odsto svih predmeta iz apelacione nadležnosti ove pravosudne institucije.

Prema njenim riječima, na plenarnim sjednicama Ustavnog suda do sada su rješavani samo predmeti ocjene ustavnosti i vrlo mali broj apelacija.

"Od novembra 2022. godine do danas, znači već 17 mjeseci Sud može odlučivati isključivo u plenarnoj sjednici koju trenutno čine troje domaćih i troje stranih sudija", objasnila je Galićeva.

Ona je zaključila da propustom da izvrše ustavnu obavezu imenovanja sudija Ustavnog suda nadležne zakonodavne vlasti direktno onemogućavaju građane da pred Ustavnim sudom efikasno ostvare svoja prava.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE