• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako im banka blokira račune, SDS neće moći izaći na izbore?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da će ova stranka izaći na lokalne izbore, čak i ako im banka blokira račun. Ipak, čini se da to nije tako.

 IMG-2964.JPG Izvor: SDS

Miličević je danas saopštio da je banka kod koje SDS ima otvoren račun pokrenula proceduru jednostranog raskida ugovora o tom računu, ali da ove teškoće neće onemogućiti ovu stranku da učestvuje na narednim lokalnim izborima.

"Prošli, a pretpostavljam i ovaj Izborni zakon koji je sada nametnut, definiše neke druge načine kako možete izmiriti obaveze u finansijskom smislu kroz kotizaciju koju morate uplatiti kao politički subjekat prema CIK-u. Mi ćemo iskoristiti te druge, zakonom definisane puteve i neće se dovesti u pitanje učešće stranke na izborima, ali će definitivno biti otežano funkcionisanje u finansijskom smislu", rekao je Miličević.

Profesor Ustavnog prava Milan Blagojević, bivši savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH kaže da ova izjava nema, nažalost, uporište u onome što je juče Kristijan Šmit nametnuo u Izbornom zakonu BiH.

"Naime, Šmit je članovima 84 - 86. juče nametnutih izmjena Izbornog zakona naredio da svaka politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborima za bilo koji nivo vlasti u BiH moraju imati jedan račun za finansiranje izborne kampanje (član 85. Šmitovih nametnutih izmjena), te je svaka politička stranka dužna otvoriti poseban račun za finansiranje troškova izborne kampanje (član 86. nametnutih izmjena). Na taj račun, kako je juče naredio Šmit, moraju biti unaprijed uplaćena sva sredstva koja politička stranka namjerava utrošiti za izbornu kampanju", objašnjava Blagojević.

Prema njegovim riječima, ukoliko SDS-u budu ukinuti bankovni računi, kako se najavljuje iz određenih izvora, onda će navedene izmjene Izbornog zakona koje je juče nametnuo Kristijan Šmit biti sredstvo za obračun i sa SDS-om.

"Ovoj stranci će na osnovu takve Šmitove volje biti onemogućeno da otvori poseban račun za finansiranje izborne kampanje, bez kojeg neće moći da učestvuje na bilo kojim izborima, pa ni na lokalnim izborima u oktobru ove godine", ističe Blagojević.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE