• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pritisak Vašingtona na vlast u Banjaluci: Zašto se priča o sankcijama bankama?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Iz američke vlade zaprijećeno je sankcijama bankama zbog saradnje sa političarima i firmama koji su takođe pod sankcijama SAD. Informacija koja je aktuelizovana proteklih dana nije nova.

 Sankcije bankama u RS Izvor: Shutterstock

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Ana Moris rekla je prije dvije sedmice da bi se pod sankcijama ove sjevernoameričke države mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na takozvanoj "crnoj listi" SAD.

"Banke i druge finansijske institucije koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država izlažu se velikom riziku da se i same nađu u istoj situaciji", rekla je tada za Moris za portal Capital.

Podsjećamo da su na "crnoj listi" SAD osobe iz Republike Srpske, ali i Federacije BiH.

"Mogu spriječiti korespodenciju sa inostranstvom"

Milorad Dodik, predsjednik RS odmah je upitan za ovo i odgovorio je tako što optužio Ambasadu SAD u Sarajevu i ambasadora Majkla Marfija da stoje iza prijetnji bankama te da postoji prijetnja da Vlada SAD bankama spriječi korespodenciju sa inostranstvom.

Pročitajte i ovo

"To jeste problem, ali da toga ne bi bilo, povući ću račune iz banaka u kojima primam platu, a to ću predložiti i drugima", rekao je Dodik i izazvao niz reakcija i tumačenja o tome na koji način će predsjednik RS primati platu ako ne bude imao račun u banci.

Svoje račune u bankama ugasio je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Pokušaj sprečavanja vraćanja duga bečkoj berzi

Predstavnici institucija Republike Srpske tokom prošle godine su manje više otvoreno priznali da je RS pod finansijskim sankcijama i to pod "žešćim" kako je rekla ministrica finansija Zora Vidović.

Vidović kao i premijer Radovan Višković nekoliko puta su pričali o problemima koje je RS imala prilikom otplate 336 miliona maraka obaveza na ime obveznica koje je Srpska emitovala prije pet godina na Bečkoj berzi. Problemi nisu nastali zbog nemogućnosti otplate, već zbog šikaniranja "sa strane". Pretpostavlja se i od koga.

"Mi smo sredstva za Bečke obveznice isplatili pet dana ranije u bečku banku. Dobili smo, u jedan četvrtak, swift da su sredstva primljena, a u ponedjeljak smo iz iste banke obaviješteni da su sredstva vratili jer, zaboga, otkud sad da su došla sredstva sa 'Nove banke', a ne 'Unicredit'. Mi smo imali novac na našem računu toj banci, i poslali smo ih u Beč. Skenirali smo im licence i potencijal 'Nove banke' koja je u to vrijeme imala najviše sredstava i najjača je banka u Republici Srpskoj po obimu poslovanja. Kada su to sve dobili, nisu mogli ništa da kažu nego su naveče javili – ’ok, mogu sredstva da ostanu’. Samo hoću da vam kažem sa kakvim licemjernim stavovima se susrećemo i šta sve moramo preživljavati da bismo normalno i u skladu sa svim zakonskim propisima, izvršili svoje obaveze", rekla je Vidović na sjednici NSRS u novembru prošle godine.

Ko je sve na tzv. "crnoj listi"?

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) prošle nedjelje je na listu sankcionisanih lica uvrstila još tri osobe iz Republike Srpske. Na listi sankcionisanih našli su se Branislav Okuka, savjetnik predsjednika RS, Jelena Pajić-Baštinac, generalni sekretar predsjednika RS i Srebrenka Golić, predsjedavajuća Savjetanaroda RS. 

OFAC je do sada sankcije uveo Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću, Alenu Šeraniću, Milošu Bukejloviću, Petru Đokiću, Draganu Stankoviću i Igoru i Gorici Dodik.

Pod sankcijama SAD su bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Diana Kajmaković i Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA), bivši premijer FBiH Fadil Novalić, bivši predsjednik FBiH Marinko Čavara...

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE