• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidović otkrila šta se dešavalo sa otplatom duga sa Bečke berze: "Dokaz da smo pod žešćim sankcijama"

Autor Brankica Spasenić

Ministarka finansija RS Zora Vidović otkrila je danas u Narodnoj skupštini RS, u okviru tačke o Konsolidovanom izvršenju budžeta, šta se dešavalo prilikom otpate 336 miliona maraka na ime obveznica koje je Srpska emitovala prije pet godina na Bečkoj berzi.

 zora vidović, ekonomija Izvor: MONDO

Ocijenila je da je ono što se dešavalo dokaz da je RS „pod malo žešćim sankcijama, a ne tihim“.

"Mi smo sredstva za Bečke obveznice isplatili pet dana ranije u bečku banku. Dobili smo, u jedan četvrtak, swift da su sredstva primljena, a u ponedjeljak smo iz iste banke obaviješteni da su sredstva vratili jer, zaboga, otkud sad da su došla sredstva sa 'Nove banke', a ne 'Unicredit'. Mi smo imali novac na našem računu toj banci, i poslali smo ih u Beč", kazala je Vidović.

Objasnila je da je namjera bila da se Republika Srpska dovede u problem s otplatom, ali da je uslijedila organizovana akcija Vlade RS.

"Skenirali smo im licence i potencijal 'Nove banke' koja je u to vrijeme imala najviše sredstava i najjača je banka u Republici Srpskoj po obimu poslovanja. Kada su to sve dobili, nisu mogli ništa da kažu nego su naveče javili – ’ok, mogu sredstva da ostanu’. Samo hoću da vam kažem sa kakvim licemjernim stavovima se susrećemo i šta sve moramo preživljavati da bismo normalno i u skladu sa svim zakonskim propisima, izvršili svoje obaveze", rekla je Vidović.

Ona je podvukla da RS izvršava sve svoje obaveze.

"Isplaćujemo oktobarske račune koji su stigli u trezor. Takođe, isplaćujemo i investicije iz oktobra. Nemamo neizmirenih obaveza i tako ćemo nastaviti do kraja godine", istakla je.

Zora Vidović je još ranije priznala da je vidljiv veoma veliki pritisak međunarodne zajednice na Republiku Srpsku u smislu obezbjeđenja finansijskih sredstava i da banke u RS ne izlaze u susret iako to ranije nikada nije bio problem.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u junu ove godine da je Srpska ispunila svoje obaveze na Bečkoj berzi šest dana prije roka "da bi spriječila Amerikance koji su bili spremni da nalože korespodentnim bankama da ne transferišu novac i time dovedu Srpsku u pitanje".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE