• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar iz RS na "crnoj listi" Amerikanaca zbog sporazuma koji je potpisan sa Vladom Hrvatske

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije ministru energetike i rudarstva RS Petru Đokiću, a kao glavni razlog naveli su sporazum o izgradnji gasovoda do Rafinerije u Brodu u Republici Srpskoj koji je potpisan sa Vladom Republike Hrvatske.

 Gasovod Izvor: Shutterstock

U obrazloženju piše da je Đokić 2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda koji vodi do rafinerije u Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije u RS.

"Sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da SAD neće tolerisati antidejtonsko ponašanje", smatraju u Vašingtonu.

Protokol o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerija nafte Brod" krajem oktobra 2017. godine potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić.

Vlada Hrvatske je na sjednici u februaru 2018. godine prihvatila protokol kojim se reguliše direktno priključenje Rafinerije nafte Brod na gasni sistem Hrvatske.

Sporazum je u Sarajevu izazvao žestoke reakcije jer su politički lideri bošnjačkih stranaka smatrali da su u sklapanju ovog posla zaobiđene institucije BiH. Tadašnji predsjedavjući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić u saopštenju izdatom nakon potpisivanja sporazuma naveo je "kako ga posebno začuđuje činjenica što je takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim institucijama zauzela jedna od članica Evropske unije koja bi morala poštivati međunarodno-pravni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa tako i Bosne i Hercegovine".

Rafinerija Brod
Izvor: Željko Svitlica/MONDO

U Hrvatskoj ugovor se nalazi u Zbirci međunarodnih ugovora, bliže, popisu međunarodnih ugovora i međunarodnih akata sklopljenih između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pod nazivom: "Protokol o suradnji na realizaciji projekta „Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca - Rafinerija nafte Brod (RNB) od strane opskrbljivača - CRODUX PLIN d.o.o. izravnim priključenjem RNB na plinski transportni sustav Republike Hrvatske na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom RNB-a".

Vlasnik "CRODUX-a" je Ivan Čermak, bivši general Hrvatske vojske, koji je bio optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine nad Srbima počinjene u toku operacije "Oluja", a pravosnažnom presudom je oslobođen. Rafinerija nafte Brod je u većinskom vlasništvu je ruske kompanije "Njeftgazinkor".

U Hrvatskoj su ovaj projekat požurivali kako bi smanjili zagađenje u Slavonskom Brodu a za koje je odgovorna bila Rafinerija u susjednom Brodu u RS.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao da će rješenje koje je prihvatila Vlada omogućiti unapređenje zaštite zraka i okoline te dugoročno osigurati zdravlje stanovnika tog područja.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ono sto je presmijesno je da brane svima da kupuju Ruski gas i naftu a oni sami ga kupuju citavo vrijeme i sve ostalo sto Rusi nude. Americki cinizam nema granica

Vaske

Amerikanci šizofrene bu.ale al baš.

MONDO REPORTAŽE