• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Brod stiže gas iz Hrvatske, u BH-Gasu iznenađeni

Autor mondo.ba

Rafinerija nafte Brod snabdijevaće se gasom iz Hrvatske.

Danas je u Brodu potpisan Protokol o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerija nafte Brod". Sporazum su potpisali ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić.

Đokić je tokom obraćanja okupljenim novinarima kazao da će rafinerija riješiti veliki problem spajanjem na hrvatski gasovod.

"To će u tehnološkom smislu biti značajno za rafineriju i stvorit će adekvatne uslove za životnu sredinu. Zajedno sa ministarstvom zaštite okoliša i energetike Hrvatske realizujemo projekat, uz snažnu podršku Vlade Hrvatske i RS. Razmatrali smo protokol koji je potpisan i prihvaćen od Vlade RS i Hrvatske", izjavio je Đokić, prenosi N1.

On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će se koristiti postojeći produktovod, na kojem će biti odrađena i rekonstrukcija.

''Ovo je kvalitetan signal saradnje između RS i Hrvatske, ali i za odnose unutar BiH i najoptimalniji projekat, a ako bi se ovo pitanje rješavalo na drugi način - bilo bi mnogo skuplje. Ovako rafinerija dobija gas - a smanjuje se zagađenje", dodao je Đokić.

Tomislav Ćorić se zahvalio domaćinima, rekavši da je današnjim danom otvoren prostor za plenifikaciju Rafinerije Brod, te je otvorena mogućnost da se riješi pitanje kvalitete zraka.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i Željka Cvijanović, premijerka RS, kao i Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade RS i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju te Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica.

BH-Gas: Narušen gasni sistem u BiH

Potpisanim protokolom u Brodu o snabdjevanju Rafinerije brod prirodnim gasom, narušava se gasni sistem u BiH, smatraju u kompaniji BH-Gas.

"Prije nekoliko mjeseci, naši partneri iz Hrvatske, “Plinakro”, koji ima isti sitem transporta gasa, kao i BH-Gas, žalili su se da gosp. Dodik ne da gas sa hrvatskih cijevi. Sada, ne znam pod kojim okolnostima, imate situaciju da gas može doći, samo do Broda. Dozvoljavate privatno da neko zaradi 500 miliona KM u narednih 10 godina, ne dozvoljavajući da se taj pravac proširi prema Zenici", kaže direktor BH-Gasa Jasmin Salkić za N1.

Salkić tvrdi da mu nije jasno zašto taj gas onda ide samo do Broda i zbog čega se taj gas ne pusti u druge djelove Republike Srpske, ako već neće da se širi prema Zenici.

"Ono što je vrlo bitno, nije mi jasna šutnja kolega iz RS, naročito GASRES-a, da ona neće snabdjevati gasom Brod, da se nije iznašao način da se napravi transportni sistem, pa da se višak njihovog gasa može prodavati Rafineriji, pa bi te pare opet ostajale u budžetu RS i tim parama bi razvijali sistem. To nama predstavlja veliki problem. Ovakvim potpisom, uništava se pravac Brod- Zenica. Teško će sutra neko nekoga ubjediti da gradi taj pravac. Ono što je vrlo bitno, izgraditi taj prava Brod-Zenica košta 100 miliona eura. To nisu nikakve pare u gasnoj industriji", dodaje Salkić

On kaže da je potreban novi pravac snabjedavanja, odnosno izgradnja gasovoda. Postoje tri pravca koji bi se mogli graditi. Iz pravca Novog Travnika prema Splitu, prema Krajini. Najisplativiji pravac je Zenica-Brod.

"On je najisplativiji. Oko 40 miliona KM samo će rafinerija u Brodu kupovati gasa. Zamislite sada koliko bi to bilo isplativo, kada uzmemo u obzir gradove Doboj, Tešanj, pa sve prema Zenici i ako uzmemo u obzir I druge industrijske kupce. U našem biznisu bi to značilo jer bi mogli da vraćamo I druge dugove koje imamo prema važećim međunarodnim ugovorima", smatra Salkić

Salkić ističe da je iterkonekcijski pravac gasovoda Brod-Zenica u planu i Evropske energetske zajednice.

"Obratili smo se EEZ-u da nam objasni šta znači ovaj današnji događaj u Brodu. Prije nekoliko dana Janez Kopač je tražio da se usvoji Zakon o regulatoru električne energije I gasa. Ovaj Zakon nije dobar, jer verifikuje sitaciju da svako može ući u BiH I raditi na tržištu ove zemlje šta hoće", tvrdi Salkić

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE