• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američke sankcije smanjile interes investitora, ali RS je zadržala isti međunarodni kreditni rejting

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Međunarodna rejting agencija "Standard i Purs" saopštila je da je Republici Srpskoj potvrđen "B" dugoročni kreditni rejting Republike Srpske sa stabilnim izgledima, a najbolju ocjenu dobilo je stanje duga u srednjoročnom periodu.

 Standard and Poors kreditna agencija Izvor: Shutterstock

Kreditna agencija je ovo saopštila nakon urađene analize ekonomske situacije u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

"Kreditna agencija navodi u izvještaju da su `turbulentno političko okruženje i sankcije koje su SAD uvele pojedinim zvaničnicima i institucijama dovele do slabijeg interesa investitora za ulaganje`, te da političke tenzije komplikuju institucionalni okvir, ograničavaju ekonomski rast i predstavljaju prepreku za fiskalnu održivost", navodi se u saopštenju.

Povezano

Međutim, zaključuje se da Republika Srpska "slabosti institucionalnog okvira" kompenzuje upravljanjem sopstvenim fiskalnim politikama, zbog čega je u narednom periodu procijenjeno da će doći do smanjenja duga koji je daleko ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Takođe, ističe se da će od 2024-2026. godine doći do rasta BDP-a do tri odsto, a u isto vrijeme se prognozira pad inflacije, ali i pad deficita koji će biti ispod tri odsto", ističe se u saopštenju.

Da li su obveznice novo zaduživanje?

Ministarstvo finansija ističe da je u ovom trenutku takav izvještaj još jedna potvrda da je Republika Srpska na dobrom putu ekonomskog rasta i razvoja, da je posvećena smanjenju deficita, uz istovremeni nastavak započetih investicionih procesa, prije svega u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, kao i u projektima od značaja za cjelokupnu društvenu zajednicu.

"Ovom prilikom odbacujemo zlonamjerne tvrdnje koje su ovih dana iznijeli pojedini mediji nazivajući posljednju emisiju obveznica Republike Srpske `novim zaduživanjem`, jer to nije ništa novo i neplanirano, nego planirana realizacija usvojenog budžeta za 2024. godinu. Osim toga, emisija obveznica je u potpunosti i u skladu sa odredbama Zakonao zaduživanju, dugu i garancijama. Ovo, ali i sva druga dugoročna zaduženja su prihvaćena Odlukom o dugoročnom zaduživanju za 2024. godinu Narodne skupštine Republike Srpske", podsjećaju iz Ministarstva finansija, prenijela je Srna.

JOŠ O SANKCIJAMA

U saopštenju se ističe da je u januaru ove godine Republika Srpska više otplatila duga za 41 milion KM nego što se dugoročno zadužila.

RS daleko ispod granice duga

Kako se naglašava, cjelokupan proces emisije duga Republike Srpske je veoma transparentan i obavlja se u skladu sa strateški i planskim dokumentima koja su usvojila relevantina tijela odnosno, Narodna skupština i Vlada Republike Srpske koji su javno dostupni.

Takođe, dodaje se, sva zaduženja se obavljaju posredstvom organizovanih i strogo regulisanih finansijskih tijela, au skladu sa najboljim međunarodnim pravilima i praksama.

"Mastrihtskim kriterijumima je kao opšteprihvaćeno pravilo definisano da dug prema BDP ne može biti viši od 60 odsto. Prema ovom kriterijumu, Republika Srpska je daleko ispod gornje granice duga, jer ukupan dug Republike Srpske iznosi 40,3 odsto BDP-a, dok je javni dug 34,2 odsto BDP-a", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija ističe da se javnim finansijama Republike Srpske upravlja odgovorno i efikasno.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE