• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Šmit namjerno nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH da pokaže EU „ko je gazda“

Autor Brankica Spasenić

Član Predsjedništva BiH iz RS Željka Cvijanović kazala je u obraćanju na početku posebne sjednice NSRS da se Kristijan Šmit „takmiči sa lošim nasljeđem Valentina Incka“, te da je njegova posljednja odluka o izmjenama Izbornog zakona BiH, pokazivanje EU „ko je gazda".

 Srn2024-3-28_1137954_4.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Posebna sjednica Narodne skupštine RS počela je danas u Banjaluci i razmatra se aktuelna bezbjednosna i politička situacija u svijetu sa aspekta reperkusija na Srpsku.

Dnevni red je prijedlog predsjednika RS, predsjednika NSRS, Vlade i člana Predsjedništva BiH iz RS.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Kristijan Šmit, Cvijanović je ocijenila da, sa tehničke strane, nema ništa protiv većine onoga što je definisano, ali da je ključno što je u ovom potezu visokog predstavnika postojala „loša namjera“.

„Ovdje je stvar principa ko može da donosi i mijenja zakon i ko se kreće ka Evropskoj uniji. Ovo je namjerno uradio da pokaže da je iznad EU i da im zada udarac, te da pokažu da se nakon njihove odluke da će početi pregovore sa EU - mora da se zna ko je gazda“, rekla je Cvijanović

Navela je da ili BiH treba izbaciti iz UN-a ili visoke predstavnike treba svesti na mjeru koju su dobili po međunarodnom pravu.

„Ako je pojedinac taj koji mijenja zakone, onda BiH treba izbaciti sa evropskog puta i da ne glumimo da smo evropsko društvo“, dodala je.

Rekla je i da su mjere koje preduzimaju stranci, te visoki predstavnik i Ustavni sud BiH - „opasne“.

Ocijenila je i da se stiče utisak da se visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit takmiči sa lošim nasljeđem koji je ostavio Valentin Incko.

„Otišao je i korak dalje jer je uz BiH diskeditovao i Evropsku uniju“, dodala je Cvijanović.

Ocijenila je da su Milorad Dodik i Republika Srpska konstruktivan partner osim u situacijama kada se ruši Dejtonski sporazum.

„Uprkos montiranim političkim procesima ili pritiscima“, dodala je.

Govoreći o sankcijama funksionerima u RS, Cvijanović je ocijenila da su sankcije dokaz da oni koji ih uvode ne žele da se procesi odvijaju na evropski način.

„Cilj je da bez pogovora prihvatimo da stranac pojedinac može biti iznad institucija, a da Ustavni sud kreira Ustav umjesto da ga štiti. RS zagovara ustavnost BiH i zainteresovana je za evropski put, jer ćemo se tako riješiti OHR-a i stranih sudija. Taj put ne trpi njihovo postojanje. Osim toga, računamo da bi takvo kretanje moglo riješiti borbu sa islamskim ektremizmom“, poručila je Cvijanović.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE