• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ideja tek na začetku": Stanivuković otkrio gdje se planira graditi "Banjaluka na vodi"

Autor Dragana Božić

Gradonačelnik Banjaluke najavio mogućnost izgradnje “Banjaluke na vodi”.

 Drasko-Stanivukovic-_foto-A-Cavic-26.jpg Izvor: Gradska uprava Banjaluka

Stanivuković je u intervjuu za Moju Hercegovinu, između ostalog, rekao da je ta ideja tek na začetku.

“Plan je da se preko puta novog parka, na ušću Vrbanje u Vrbas, gradi "Banja Luka na vodi". Ali, to je tek ideja u samom začetku. Prvi put o ovome razgovaramo. Investitori koji su bili zainteresovani za "Beograd na vodi" i za "Novi Sad na vodi", zainteresovani su i za "Banju Luku na vodi". O tome tek treba da se razgovara”, rekao je Stanivuković.

Prokomentarisao je i imovinske odnose koji ometaju izgradnju mosta u Česmi.

“Postigli smo konsenzus sa „Vitaminkom“ i „Niskogradnjom“. Postoje dva individualna objekta na tom potezu. Vlasnik jednog objekta je pristao na određenu cijenu, ali sa drugim objektom imamo poteškoća, jer je pred nama jedan nerealan finansijski zahtjev”, kaže gradonačelnik Banjaluke.

Za budući park kod Delte, rekao je da će biti najveći u BiH, kao i da će se uz Banjalučko polje izgraditi čitavo naselje.

“Taj park će se prostirati na 180.000 kvadratnih metara. To je park koji će biti sedam-osam puta veći nego park Mladen Stojanović. To neće biti najveći park u Srpskoj, nego najveći park u BiH. Uz park na 18 hektara zemlje ide ulica gdje se budući most nastavlja na Novi Borik, a lijevo od puta u budućem obuhvatu regulacionog plana odbornici će odlučivati i pitati se šta će to biti. Ideja je da se uz Banjalučko polje objedini čitavo jedno nasilje koje će se tu graditi.

Dodao je da ove godine očekuju konačan prijedlog za Urbanistički plan na kojem rade već četiri godine.

"Urbanistički plan ne postoji 40 godina. Proces donošenja urbanističkog plana traje tri-četiri godine. Pogubno bi bilo za grad da se ne usvoji nijedan regulacioni plan dok se ne završi urbanistički. To bi doslovno značilo da ne bismo imali nijednu investiciju za te četiri godine. To Banja Luka ne može izdržati. 

Radimo na Urbanističkom planu pune četiri godine i očekujemo ove godine konačan prijedlog. Pripremamo se za drugi ponovljeni javni uvid. Na svaku primjedu morate odgovoriti pozitivno, dijlomično pozitivno ili negativno. Tamo gdje odgovorite pozitivno, to je prihvatljivo. Tamo gdje je djelomično prihvatljivo ili nije prihvatljivo, narod opet može na to da se izjašnjava. I zbog toga te procedure toliko dugo traju. Ako ne bismo odgovorili samo na jednu primjedbu ili ako bismo promašili samo jednu proceduru, sutra sve može da padne na Ustavnom sudu. Ovaj gradonačelnik će predložiti prvi Urbaniški plan nakon 40 godina Skupštini Grada. Na odbornicima je da se o njemu izjasne", poručio je Stanivuković.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sad

Kakva gužva, u Banjaluci se dosta stvari može odraditi i pješke ili biciklom ali mora on upaliti džipa i provozati se dvije lamele

drazenbl

Jel to se sprema "dislokacija" parka Mladen Stojanovic? Rupaje puna, stara autobuska samo sto se nije pocela kopati. Kuca dr.Bukinca, kao kulturno dobro, davno sravnjena, pardon, iskopana sa podzemnom vodom... Bilmezima, mutavim urlatorima, sto "vode" grad, imate li ideju rijesenja gradse kanalizacije, koja se ispusta u Vrbas!? Kad ste vec postavili majstora za rupe na celo vodovoda!

8. Xy

Divno je imati parkove i nova naselja, ali problem je kad zbog saobracajnih gužvi ne možete stići ni do postojećih. Evo večeras je bio blokiran grad zbog neke pjevaljke, kad svašta sluša ovaj narod. Žao mi je, moram komentarisati, na kom smo kulturnom nivou. Pomislih dolaze neki vrsni umjetnici, kad tamo "cajka", ali to je očigledno "vrh" za ovaj narod. Fuj! Prioritet je omogućiti normalnim gradjanima ovog grada da stignu do svog odredišta, svakodnevno, a posebno kad se neka nova cajka odluči da uveselja narodne mase.

Hmm

E boze prazne price, graditi Banja Luku na vodi na dva potoka...

dobro

sve je to lijepo ali nebude li Banjaluka gradila mostove uvjek ce biti zastoj i guzva u saobracaju a saobracajka blokira pola grada jer se nemoze zaobici jer svi idemo prema istim mostovima i svi se ulivamo u iste ulice pa i ako neces na most u toj si ulici, most pored incelovog prema delti rasteretio bi cijeli istocni tranzit jer bi to bio put i prema centru i prema zapadu grada i otvorio bi nove opcije,takodje mora biti jos jedan most koji pvezuje istocni i zapadni tranzit kroz centar ako nemoze kod kastela moze prema studentskom mostu jer jedino mostovi ce rijesiti guzve koje ce biti sve gore pa cemo 2km putovati ko da radimo u gradisci

MONDO REPORTAŽE