• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više nije uvredljivo? Stanivuković najavio vraćanje dvoglavog orla na Banski dvor

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio vraćanje dvoglavog orla na zgradu Banskog Dvora, uprkos činjenici da se od ove ideje odustalo prije pet godina, jer bi taj simbol mogao da bude uvredljiv za neke građane.

 Stanivuković najavio vraćanje dvoglavog orla na Banski dvor Izvor: Grad Banja Luka

"Vratićemo dvoglavog orla na Banski dvor, simbol naše državnosti, koji su ustaše davne 1941. godine skinule", napisao je Stanivuković na Tviteru.

Ideje vraćanja simbola orla na zgradu Banskog Dvora nije nova. Naime, 2019., tokom rekonstrukcije ove zgrade, tadašnja administracija Igora Radojičića je odustala od ovog simbola, uz objašnjenje da bi to moglo biti uvredljivo za mnoge građane.

"Originalni dvoglavi orao imao je grb kraljivne SHS, ali značenje šahovnice danas je mnogo drugačije i mnoge asocira na Drugi svjetski rat i jedan od najtežih perioda u našem gradu. Imali smo ozbiljnu debatu, a stručnjaci koji se bave restauracijom kažu da se ona vrši originalno ili da se ne radi uopšte. Bilo je i prijedloga da se rade modifikacije, da se na poprsje stave drugi simboli, ali na kraju smo se odlučili da ne radimo rekonstrukciju jer bi vraćanje grba moglo biti provokativno za dio ljudi", rekao je tada Radojičić.

Originalan izgled Banskog dvora koji je sagrađen 1932. godine imao je jedan detalj koji je manje-više nepoznat i građanime Banjaluke.

Na pročelju zgrade iznad glavnog ulaza nalazio se dvoglavi orao sa grbom Kraljevine Jugoslavije na grudima (četiri ocila, šahovnica, polumjesec i zvijezde) i rasponom krila od 7,5 metara.

Kada je počeo u Drugi svjetski rat, fašistička, okupatorska vlast je uklonila i orla i grb, koji ni nakon oslobođenja nikada nisu vraćeni na Banski dvor.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

načelnik

Vrati se Igore, sve ti je oprošteno.

MONDO REPORTAŽE