• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada SAD-a u BiH komentarisala jučerašnju sjednicu NSRS: “Nečuven jezik Dodika i njegovih ortaka”

Autor Dragana Božić

Američka ambasada u BiH komentarisala je jučerašnje zasjedanje Narodne skupštine RS.

 americka-ambasada-bih-212184-725x435.jpeg Izvor: FENA

Kako su saopštili, zaključci i zakon koje su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Republike Srpske juče "progurali" kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske predstavljaju direktan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

"Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratiji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj "lišavanje građana Republike Srpske njihovih temeljnih prava i sloboda", dodaje se u saopštenju.

Dalje navode da nije iznenađujuće da su Dodik i "njegove ulizice" napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer,kako tvrde, slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti.

"Nacrt Izbornog zakona RS koji je usvojen juče uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem. To je još jedan primjer destruktivne, antidejtonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euro-atlantske institucije. I nemojte se zavaravati, napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku", rečeno je iz Ambasade SAD-a.

Dodiku su poručili da ako želi olakšati zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, može to uraditi angažovanjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje koncenzusa i kompromisa, kao i prihvatanjem reformi koje su u skladu sa evropskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja.

"Jučerašnja sjednica NSRS još je jedan dokaz da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Republike Srpske i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za sopstvene političke i finansijske interese", zaključili su.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE