• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU BI VOLJELA DA BIH PRISTUPI SISTEMU PLAĆANJA U EVRIMA: Šef Delegacije EU u BiH otkrio

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler rekao je da bi u EU voljeli da BiH pristupi Jedinstvenom području plaćanja u evrima.

 Satler bih da pristupi sistemu plaćanja u evrima Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U pitanju je Single Euro Payments Area - SEPA, jedinstveno područje plaćanja u evrima na kojem potrošači, poslovni subjekti i tijela javne vlasti mogu izvršavati i primati plaćanja u evrima pod jednakim osnovnim uslovima, pravima i obvezama, nezavisno o njihovoj lokaciji.

Satler kaže da bi to dramatično smanjilo troškove prekograničnih ekonomskih transakcija za pojedince i preduzeća.

"Takođe, planiramo proširiti takozvane zelene trake na granicama EU kako bi se koristila tehnologija i saradnja između carine i službenika za provođenje zakona da bi se robi omogućio brži i lakši prelaz granica. Osim toga, EU planira proširiti pokrivenost signalom Wi-Fi-ja na zapadnom Balkanu kako bi pomogla regiji da iskoristi digitalizaciju i tehnologije budućnosti", rekao je Satler u intervjuu za Dnevni avaz.

Šef Delegacije EU u BiH smatra da je zeleno svjetlo Evropskog svjeta za otvaranje pregovora o pristupanju s BiH bilo je velika prekretnica.

"Zeleno svjetlo za pregovore o pridruživanju dato je nakon jednog perioda tokom kojeg su državne institucije kroz dijalog i pregovore uspjele usvojiti ključne reforme. Kao što sam rekao u svojoj videoporuci nakon odluke: „Mi vjerujemo u ovu zemlju. Mi smo prijatelji, mi smo partneri. I bit ćemo zajedno u Evropskoj uniji!” Međutim, da bi taj cilj postao stvarnost, donosioci odluka u BiH treba da nastave raditi na ostvarivanju rezultata", kaže Satler.

O Šmitovom nametanju

Satler je komentarisao posljednje nametanje izbornog zakona i pravila CIK-a od strane Kristijana Šmita.

"Naš stav o korištenju izvršnih ovlaštenja visokog predstavnika je dobro poznat. Smatramo to krajnjom mjerom koju treba koristiti isključivo kod nepopravljivih nezakonitih radnji. Bilo je još vremena da domaće vlasti usaglase izmjene i dopune Izbornog zakona. Lideri koalicije na državnom nivou su se obavezali da će pravovremeno usaglasiti lokalno rješenje koje će se implementirati prije oktobarskih opštinskih izbora. Po tom pitanju je postignut napredak i vjerujemo da je postojala šansa za usaglašavanje domaćih aktera prije raspisivanja izbora. Svakako, koalicija na državnom nivou je pokazala sposobnost za kompromis, pa i u vezi sa složenim pitanjima kao što je Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Ipak, nakon odluke visokog predstavnika Šmita takođe smo bili jasni da očekujemo od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu. Neprihvatljive su prijetnje rukovodstva Republike Srpske ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, uključujući izbore u ovom entitetu u vlastitoj režiji, suprotno Izbornom zakonu BiH", kaže Satler.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Dok mi udjemo u EU do tad ce se ista raspasti jer ocigledno je da ta platforma ne funkcionise kako je prvobitno bilo zamisljeno.,nego su se podcinili americi i rade sve sto im ameri kazu umjesto da gledaju interese svojih drzava i gradjana

MONDO REPORTAŽE