• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUD ODBIO ZAHTJEV: Šmit neće svjedočiti u predmetu protiv Dodika

Autor Dragana Božić

Sud BiH odbio je prijedlog odbrane Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića v.d direktora Službenog glasnika Republike Srspke za saslušanje Kristijana Šmita.

 Copy of Slike.jpg Izvor: MONDO

Osim toga odbijen je prijedlog i za saslušanje Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skuptšine Republike Srpske i Majkla Gestingera.

Prihvaćeni su prijedlozi odbrane predsjednika Republike Srpske za saslušanje predsjednika Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske Jelene Pajić Baštinac, te određeni materijalni dokazi.

Prihvaćen je i prijedlog odbrane Lukića za saslušanje generalnog sekretara Vlade Srpske Dalibora Panića i generalnog sekretara Narodne skupštine Borana Bosančića.

Odbrane predsjednika Srpske i v.d. drirektora "Službenog glasnika" najavile su da će, između ostalog, dostaviti kao dokumente dopise Vlade Srpske Savjetu bezbjednost UN, dokumente sa sjednice Vjeća naroda Republike Srpske, zapisnik sa saslušanja Dragana Kremenovića, akte sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN iz 1997. godine, akt Parlamentarne skupštne Savjeta Evrope, te akte Okružnog suda u Banjaluci.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo BiH je nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza o kojima će Sud BiH naknadno odlučivati.

Između ostalog, dostavljen je djelovodnik iz "Službenog glasnika" o kojem je govorila svjedok Milka Devušić na prošlom ročištu, zapisnik o oduzetim dobrovoljno predatim predmetima, te desetak kopija dokumenata akata sa prilozma iz OHR-a čije je kopije ovjerio notar, a na šta su reagovali advokati Goran Bubić i Miljkan Pucar koji su istakli da ti dokumenti nisu autentičn, jer uloga notara nije da prevodi.

Tužilaštvo BiH je dostavilo i izvode iz kaznenih evidencija gdje je konstatovano da ni Dodik ni Lukić nisu osuđivani.

Sudija Sena Uzunović je rekla da će se Sud o dokazima Tužlaštva naknadno izjasniti.

Kao potvrdu da je Šmit visoki predstavnik u BiH, Tužilaštvo je dostavilo Sudu BiH dopis Minstarstva inostranih poslova u Savjetu mnistara.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo BiH je završilo sa izvođenjem svojih dokaza, a naredno je zakazano za 19. jun u 13.00 časova, kada će odbrana početi sa iznošenjem dokaza.

Odbrana Lukića i Dodika prigovorila je Sudu BiH zbog ulaganja određenih akata iz OHR-a koji su prevedeni i ovjereni kod notara, ističući da je notar prekršio Zakon o notarima.

Prilikom zakazivanja narednog ročišta Uzunovićeva je navela da ne može da se održi naredne sedmice zbog junskog seminara, te da odbrana treba da se izjasni i o godišnjim odmorima na koje sudije i tužioci idu od 22. jula dvije sedmice.

Dodik je pitao da li on i Lukić imaju pravo na godišnji odmor.

"Mi nismo još osuđeni, pa pitam da li imamo pravo na godišnji odmor", upitao je Dodik.

Uzunovićeva je navela da o tome treba da se usaglase sa braniocima.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE