• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezolucija koju usvaja Generalna skupština UN je politički akt i nema pravnu snagu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Rezolucije koje usvaja Generalna skupština Ujedinjenih nacija nisu pravni akti i ne obavezuju države članice skupštine po bilo kom osnovu.

 UJedinjene nacije Izvor: Shutterstock

Profesor Ustavnog prava  Milan Blagojević, povodom prijedloga rezolucije o Srebrenici, za Mondo pojašnjava da je rezolucija Generalne skupštine UN (GS UN) politički akt i upravo zato nema pravnu snagu te ne može pravno obavezivati.

"Prema Statutu Međunarodnog suda pravde, pravno obavezujući akti su Povelja Ujedinjenih nacija i međunarodni ugovori, pri čemu ugovori mogu biti pod tim nazivom, ali i pod nazivom sporazuma, konvencija, paktova, jer su i to nazivi koji označavaju ugovore po svojoj pravnoj prirodi".

Blagojević dodaje da je u GS UN uspostavljena praksa donošenja rezolucija pa zbog te prakse taj akt ja mogu nazvati samo tako - rezolucija.

"Nigdje u Povelji UN ne piše riječ rezolucija, da Generalna skupština UN donosi akte pod tim nazivom", naglasio je Blagojević.

Generalna skupština UN u Njujorku danas će raspravljati i odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici koja je podigla mnogo prašine i stvorila političke tenzije, prije svega u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U Generalnoj skupštini UN 193 države imaju pravo glasa. Pretpostavka je da će sada već famoznu rezoluciju podržati skoro sve zemlje zapadnog bloka i veliki broj islamskih zemalja, ali i da će veliki broj zemalja biti uzdržan prilikom glasanja jer i u nekim muslimanskim zemljama rezoluciju vide kao politički čin i "skretanje pažnje" sa stradanja u Gazi.

Političko tumačenje deklarativno ideoloških rezolucija nije novo. U novembru prošle godine je treći komitet Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma i neonacizma, a Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN je glasao protiv usvajanja!

Rezolucija je usvojena sa 112 glasova za, 50 protiv i 14 suzdržanih. Lagumdžija nije podržao borbu protiv glorifikacije nazicma i neonacizma svrstavši se uz Ukrajinu, SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Njemačku i druge zemlje ЕU. Razlog? Rezoluciju je predložila Rusija.

U Srbiji i BiH je povodom rezolucije o Srebrenici stvorena politička atmosfera koja ne odgovara stvarnom značaju i snazi rezolucije koju usvaja Generalna skupština UN. Ali, suštinski i veći problem je motiv, način iniciranja, sponzorisanja i lobiranja za donošenje rezolucije koji je očigledno zaobišao ustavne i zakonske procedure koje Ustav BiH predviđa u vođenju spoljne politike i samim tim je narušio (krhke) političke odnose u RS i FBiH.

Predsjedništvo BiH ili ministar inostranih poslova koji bi trebalo da su nadređeni ambasadoru u Njujorku nisu bili prvi koji su rezoluciju predstavili i spomenuli i teško se oteti utisku da ovaj potez nije iniciran iz Bosne i Hercegovine već je manifestacija nečijeg uticaja i moći kroz politički i diplomatski sistem BiH.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vekin

Juce je sve receno onu sto se radi u ujedinjenim navikama kao bejagi da je to politički motivisano od strane potomaka hitlerovi i ustaški unuka i tu skupštinu treba raspusti posto ona nicem nesluzi .i to normalan svet netreba prihvatati al treba pricati da se zna ko glasa neke mesne zajednice pod nazivom država ato su svezapadni trabanti. Žalosno po narod .

Tačno

Ovo je tačno ali se postavlja pitanje šta je svrha Vučićeve predstave već 2 mjeseca, ako se zna da ne može spriječiti njeno usvajanje, da li beogradski izbori ili šta? Desetine puta je ponovio ukinuće RS, itd. Kao da je dobio input od nekoga da to priča i da stvara temelj za likovanje Bošnjaka. Niko ne može ukinuti RS to je laž, pogotovo ne politički akt koji se donosi isključivo u svrhu američkih izbora i odobrovaljanja muslimana da podrže Bajdena

Rale

Slazem se sa ovim mozgonjom tako neke tako zvanedrzave nemaju nadu da tuze Hrvatsku za kao navodno genocid nad Srbima posto po ovom mozgonju nema nikakve pravne oresude.

MONDO REPORTAŽE