• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: "Sve je jasno - dvije trećine svjetske populacije nije podržalo rezoluciju"

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da dvije trećine svjetske populacije nije podržalo rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, što mnogo govori o svemu.

 24.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

"Čim imate ovakva pitanja, a niste postigli konsenzus, to govori o ishodu rezolucije. Veći je broj onih zemalja koje nisu podržale rezoluciju ako uzmete one koji su glasali protiv i koji su bili uzdržani, nego onih koji su bili za", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, veliki broj zemalja ukazao je na činjenicu da je rezolucija došla na način da nije bilo konsenzusa u državi koja je upućuje, zbog čega je, kako je navela zadovoljna.

"Brojnim pismima sam upozoravala da su prekršene ustavnme procedure, da je prekršen Dejtosnki sporazum, da je rezolucija pripremana u tajnosti, da nije prošla nikakav institucionalni forum. Sve su to stvari koje su uticale na ljude da razmišljaju šta se to krije iza rezolucije", rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Mnoge zemlje, navodi Cvijanovićeva, osporavale su same sponzore rezolucije, vraćajući se kroz istoriju i ukazujući na strahote koje su prošli, a koje su ostale nezabilježene, te prepoznale da su inicijatori rezolucije oni koji su činili strašne zločine, genocide i masakre.

Cvijanovićeva je navela da broj zemalja koje su podržale rezoluciju nije broj kome su se nadali ni sponzori ni kosponzori, te da su se tri zemlje koje su bile kosponzori povukle i nisu uopše glesale za rezoluciju.

To, smatra Cvijanovićeva, govori da su na sceni bili strašni pritisci.

"Kroz komunikaciju koju imamo znamo da su 12 do 14 zemalja bile pod strašnim pritiskom da moraju da prihvate rezoluciju. Te prijetnje su išle od toga da će se obustaviti određeni projekti, finansiranje od određenih međunarodnih organizacija, do toga da će im se uskatiti podrška u mnogim trenutnim važnim pitanjima", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su mnoge zemlje shvatile da postoji nerazumijevanje u zemlji iz koje rezolucija potiče, da postoji veliki upitnik da li će to dovesti do pomirenja, pa do prepoznavanja sponzora.

"A sponzori su oni koji su se oglušili na ono što se dešava u Gazi, prepoznali su da tu postoji jedna zamka i svima sam im zahvalna", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da rezolucija nije inicijativa koja dolazi iz BiH, već iz političkog dijela BiH, te da nije prepoznata kao nešto što će dovesti do pomirenja.

Cvijanovićeva je navela da je na sve to upozoravala brojnim pismima, jer je smatrala da je njena ustavna obaveza da ukaže da se rezolucija pripremama u tajnosti, iza kulisa, da se krila od institucija i javnosti.

"Ovo nije nikakva pobjeda onih iz BiH koji su to promovisali. Mi znamo ko stoji iza toga - Njemačka, Velika Britanija i SAD, ali je Njemačka bila najisturenija i bili su tu da priprijete nekome", dodala je Cvijanovićeva.

Ovakva osjetljiva pitanja, ističe Cvijanovićeva, moraju da prođu debatu na unutrašnjem terenu.

"Sve žrtve treba da posmatramo otvoreno i da nikoga ne obezvređujemo, ali ovdje se stvari nastoje ispolitizovati i nešto dobiti preko mišića", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je navela i da će sada svijet, očito, biti zatrpan ovakvim rezolucijama.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE