• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očekivano bez dogovora na Zajedničkoj komisiji: Izborni zakon Srpske ide pred Ustavni sud RS

Autor Brankica Spasenić

Poslanici NSRS su sporni Izborni zakon RS donijeli nakon što je Kristijan Šmit, kojeg vlast u RS ne priznaje za visokog predstavika, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, tvrdeći da će predstojeće Lokalne izbore sprovesti po novousvojenom zakonu

 Zajednicka komisija sjednica 27.5..JPG Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Zajednička komisija Narodne skupštine RS i Vijeća naroda danas nije postigla saglasnost o Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu RS, a u vezi sa odlukama Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Spomenuta dvija zakona su poslanici NSRS usvojili na sjednici 19. aprila ove godine.

"Predstavnik Kluba bošnjačkog naroda na sjednici Zajedničke komisije je ostao pri stavu da Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i Izborni zakon vrijeđaju vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, dok su predstavnici predlagača zakona istakli da za njihovo donošenje postoji ustavni osnov. Budući da nije došlo do usaglašavanja, ovi zakoni su upućeni Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS na razmatranje i donošenje konačne odluke", saopšteno je nakon današnje sjednice.

Procedura nalaže da se da na sjednici Zajedničke komisije usaglašavaju sporni akti, odnosno izglasani zakoni, propisi i opšti akti u NSRS. Ako dođe do usaglašavanja, akt se smatra usvojenim i šalje se na objavljivanje u Službeni glasnik RS .U suprotnom, akt se upućuje Vijeću za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS na razmatranje i odlučivanje.

Poslanici NSRS su sporni Izborni zakon RS donijeli nakon što je Kristijan Šmit, kojeg vlast u RS ne priznaje za visokog predstavika, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, tvrdeći da će predstojeće Lokalne izbore sprovesti po novousvojenom zakonu.

Međutim, na posljednjem sastanku vladajuće koalicije u RS okupljene oko SNSD-a, odlučeno je da će izbore ipak sprovesti po nametnutiim zakonskim rješenjima, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ocijenio da su u "cajtnotu", tvrdeći i da će naredne izbore sprovesti po Izbornom zakonu RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE