• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Opozicija izmišlja priču da je neko ukinuo Dan Republike

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je veliki Svesrpski sabor u Beogradu jasno potcrtao važne ciljeve, a da opozicija iz Republike Srpske izmišlja priču o tome kako je neko ukinuo Dan Republike.

 Srn2024-6-8_1245475_0.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"Laž je da je ukinut Dan Republike. Republika Srpska nikada nije imala obilježavanje dana državnosti. To je podvala ovih koji to govore. U Deklaraciji, nakon 15. februara, jasno piše da će Republika Srpska nastaviti da obilježava dan njenog nastanka, a to je 9. januar", naveo je Dodik.

On je rekao i da je Republika Srpska došla u situaciju da ima taj član 29 u Deklaraciji u kojem jasno piše da će Srpska nastaviti da obilježava dan njenog nastanka, a to je 9. januar.

Dodik je naglasio da je veliki Svesrpski sabor jasno potcrtao određene ciljeve.

"NJima smo pokušali da napravimo dobru odluku i donesemo Deklaraciju, te da u njoj navedemo sve ono što je važno, a da ne diramo, nego da afirmišemo druge i drugačije", istakao je Dodik.

Onda se nađu neki, rekao je Dodik, koji pokušavaju da zajedno sa Bošnjacima iz Sarajeva to sve sruše.

"Prije svega opozicija iz Republike Srpske koja bjesomučno laže, predvođena /televizijom/ BN, a koji su našli za shodno da izmisle priču o tome kako je neko ukinuo Dan Republike", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da Zakon o praznicima predviđa da Republika Srpska slavi Dan Republike.

"Postoji posebna odluka Vlade da se Dan Republike obilježava tako što je to neradni dan, te da se održavaju manifestacije, akademije i drugo", naveo je Dodik.

Iako to jasno piše, naveo je Dodik, postoje oni koji se nadmudruju i utrkuju ko će više slagati o tome.

"Nisu ni pročitali, ali komentarišu i saopštavaju. Sve od početka do kraja o tom pitanju je jedna velika laž", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je potrebno samo uzeti Deklaraciju i pročitati član 29 jer je tekst dostupan svima.

Član 29

Svesrpski sabor pozdravlja odluku Republike Srbije i Republike Srpske da ujedinjeno obilježavaju 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u znak sjećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu, kao i da je Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati. Svesrpski sabor očekuje da Republika Srpska nastavi da obilježava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu.

Šta je Dodik izjavio prije sabora?

Dodik je novinarima iz Srpske u Sankt Peterburgu, gdje je boravio na ekonomskom forumu, izjavio da će na Svesrpskom saboru u Beogradu predložiti da Dan Republike Srpske bude Sretenje - 15. feburar.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Hajde "stisni" pa obiljezi.Lako se busati u ponizenoj Skupstini. Zivi bili pa vidjeli hoce li biti ceremonije ove godine.

Trgovina

Neka trgovina između njega i Vučića jer Vučiću je 9. januar kamičak u cipeli koliko i Srbi na KiM

MONDO REPORTAŽE