• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još bez odgovora: Ko je odgovoran zbog jučerašnjeg kolapsa elektroenergetskog sistema?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nakon jučerašnjeg raspada elektroenergetskog sistema, snabdijevanje strujom u regionalnoj mreži postepeno je uspostavljeno.

 Elektro mreža Izvor: Shutterstock

U Republici Srpskoj svi elektroenergetski objekti rade u punom kapacitetu, saopštio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović kaže da tačan uzrok još nije poznat, ali da će analiza Evropske komisije utvrditi šta se desilo. Naglašava da se ovakve stuacije, zbog stepena opterećenosti, mogu očekivati i ubuduće.

Nakon višečasovnog prekida električne energije, struja se vratila u sve krajeve Srpske, saopštio je generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović. Naglašava da je pravovremena modernizacija mreže u značajnoj mjeri mogla da ublaži jučerašnju havariju.

"Ono što mogu da potvrdim i što je sigurno tačno, nedostaju investicije koje bi omogućile kontrolu dešavanja na nekim drugim tačkama u Evropi i na taj način spriječile prekid energije na našem području", poručio je Petrović.

Značajna sredstva za investicije posjeduje BiH, ali su već godinama blokirana i zarobljena, jasan je predsjednik Srpske Milorad Dodik. On je poručio da se ovaj ozbiljan zastoj ne odnosi samo na snabdijevanje električnom energijom.

"Sve što je na nivou BiH, to propada i ne može ništa da se uspostavi. Mi smo onemogućeni, blokiranjem tih ogromnih sredstava da izgradimo mrežu u Republici Srpskoj. Vi nemate sada okvir u kome možete da gradite novo energetsko postrojenje, jer je prenosni sistem veoma tanak i veoma slab. Da Republika Srpska to radi, ja vjerujem da mi ne bi imali nikakav problem", istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

S obzirom na povezanost cjelokupnog elektroenergetskog sistema, ispadi velikog broja dalekovoda, prouzrokovali su neplanirana opterećenja koja su dovela do potpunog kolapsa, pojašnjava struka. Za razliku od većine zemalja Zapadnog Balkana, Srbija je odoljela izazovima.

"Zahvaljujući tim tokovima snaga koje su toga trenutka bili uspostavljeni, Srbija nije osjetila veće posljedice. Sa druge strane, Srbija je kao elektroenergetski sistem povezana i na sistem Bugarske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, dakle, dosta dobro smo povezani - naglasio je Željko Marković", stručnjak za energetiku.

Pored jakih interkonekcija, Srbija je, takođe, prethodnih godina aktivno radila i na jačanju elektroenergetskog sistema, poručila je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović. Naglašava da, iako je situacija pod kontrolom, dežurne službe su u i dalje pripravnosti.

"Mi smo u naš sistem ulagali od 2015. godine. Dosta investicija je završeno, a dosta je i u fazi završetka. Ove godine ćemo imati i nova postrojanja. Јačali smo i prenosni sistem i to se videlo i to se pokazalo", poručila je Dubravka Đedović Handanović, ministar rudarstva i energetike.

Nezavisni operator sistema BiH saopštio je da su velike promjene u tokovima, visoke temperature i ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku doveli do prekida snabdijevanja strujom.

Iz Komiteta za sistemske operacije Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije saopštili su da će izvršiti detaljnu istragu incidenta.

(MONDO/RTRS)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE