• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DODIK O SANKCIJAMA: Banke zbog straha od Amerikanaca neće da sarađuju sa Vladom Republike Srpske

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da službenici američke Ambasade u BiH obilaze susjedne zemlje i banke od kojih traže da ne sarađuju sa Vladom Republike Srpske.

 Banke i sankcije građanima i firmama u RS Izvor: Shutterstock

"I danas nema nijedne banke u Srpskoj koja je spremna ili iz straha od Amerikanaca ne smije da sarađuje sa Vladom Srpske", rekao je Dodik.

"Ono što su oni pokvareno uradili jeste to da su posredstvom SVIFT-a nametnuli bankama obavezu da prate njihove sankcije, tako da banka ako hoće da koristi taj instrument međunarodnog plaćanja mora da prihvati da će pratiti i američku politiku sankcionisanja", istakao je Dodik.

On je dodao da jedan centar moći u svijetu bez ikakvog suda i procesa presuđuje, zatvara radna mjesta, ljudima oduzima osnovna ljudska prava, a BiH je takva da ne može da se zaštiti od toga.

"EU je ranije donijela propise kojima štiti svoje firme od takvih vrsta sankcija i nedosljednosti", napomenuo je Dodik.

On je dodao da se oni koji uvode sankcije nadaju da će Vlada Srpske ostati bez novca, ali da Srpska ima međunarodne prijatelje koji su spremni da joj finansijski pomognu.

"Ali, zbog političke blokade sada se taj novac ne može doznačiti na naše račune", rekao je Dodik i napomenuo da je samo Srpskoj onemogućen reprogram na bečkoj berzi.

Dodik je naglasio da, uprkos svim tim opstrukcijama, Srpska uspijeva da izmiruje sve svoje obaveze, kao i da će njene institucije nastaviti i u vanrednim, nekorektnim, antiustavnim, antidejstonskim i antidiplomatskim uslovima da se bore za Republiku Srpsku.

On je naveo da su lažne i priče o finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj, koja je zadužena tek 32 odsto BDP-a, što je najniže u regionu.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE