• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SANKCIJE I ZAKONI: Zašto niko nije tužio banke zbog gašenja računa?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nijedna kompanija niti ličnost kojima je zbog sankcija američkog ministarstva finansija ugašen račun u banci nije zbog toga preduzela pravne radnje prema bankama u Republici Srpskoj. Međutim, sankcionisani apeluju da se pronađe rješenje za ovaj problem.

 Kreditna kartica Izvor: Shutterstock

Advokat Dejana Đurić pojasnila je danas da pravna regulativa koja je na snazi u Republici Srpskoj ne štiti pravna lica od raskida ugovora o tekućem računu i da je bankama dato na slobodu da odluče o raskidu tog ugovora.

"Ta odredba je definisana Zakonom o obligacionim odnosima koji datira iz 1978. godine, ali smatram da treba da dođe do izmjene propisa i da zaštitimo one koji učestvuju u unutrašnjem platnom prometu", rekla je Đurićeva u četvrtak nakon okruglog stola u Privrednoj komori u Banjaluci na kojem se razgovaralo o uticaju sankcija OFAC-a na privredu u Srpskoj.

Pojašnjava da su fizička lica zaštićena od ovakvog postupka zakonima o bankarstvu i unutrašnjem platnom prometu.

Đurićeva koja je advokat "Infiniti grupacije" koja zbog američkih sankcija krenula u preregistraciju i osnivanje novih kompanija, predlaže da se izmijeni zakonska regulativa, te da se propišu uslovi pod kojima se ugovori mogu raskidati.

Zbog pomenute pravne regulative niko od onih koji su praktično bili primorani da ugase račun nije htio da tuži banke, ali advokatica Đurić kaže, takođe, da niko nije htio da stavlja dodatni pritisak na bankarski sektor.

"Vjerujem da nikome nije u interesu da se, pored toga što su neke firme stavljene pod sankcije, dodatno ugrozi poslovanje finansijskog sektora", dodaje.

U Okružnom javnom tužilaštvu potvrđeno nam je da niko nije podnio tužbu protiv banke ili Agencije za bankarstvo.

"Tužilaštvo nije zaprimilo prijave protiv bilo koje registrovane banke ili Agencije za bankarstvo RS, vezano za gašenje računa po sankcijama institucija SAD-a", odgovorili su nam iz OJT u Banjaluci.

Banke u Bosni i Hercegovini našle su se pod prijetnjom službenika američkog ministarstva finansija da bi prema njima mogao biti primijenjen neki vid sankcija (od strane institucija SAD) ili finansijskog sektora ukoliko nastave da opslužuju račune fizičkih i pravnih lica koja su već na listi sankcija američkih institucija, posebno OFAC-a (Kancelarija za kontrolu imovine stranaca).

Banke su mahom ugasile račune firmama i pojedinicima koji su pod sankcijama, kako ne bi bile dovedene u rizik da im se onemogući korištenje platnih sistema koji su pod kontrolom finansijskog aparata u SAD, korespodencija sa inostranim bankama u SWIFT sistemu i kartični servisi.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE