• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon ročišta: Tužilaštvo će morati pokazati gdje u Dejtonu piše da neko može da nametne zakon (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je suđenje njemu nastavak montiranog procesa i da očekuje političku presudu.

 Dodik ispred Suda BiH Izvor: SRNA/Nataša Čeremidžić

Dodao je da je današnje svjedočenje pokazalo koliko je ovaj postupak besmislen.

"Oni koji su užurbano htjeli da ovaj proces završe sada vrše pritisak na Sud BiH", dodaje Dodik.

Napominje da će biti zanimljivo da se vidi na kraju da li će ovo biti pravna ili politička presuda.  

Dodik je danas u Sarajevu rekao da postoje informacije da je Tužilaštvo BiH bilo pod pritiskom Ambasade SAD u BiH i drugih međunarodnih institucija kada se odličivalo da li će ili neće biti optužnice protiv njega i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

"Tužilaštvo je bilo pod pritiskom i Ambasade Velike Britanije i nekih evropskih zemalja. Ovo ne oslobađa Tužilaštvo BiH obaveze da postupa u skladu sa pravom i činjenicima. Ako nema materijalne štete, nema ni krivičnog djela kako kažu advokati", rekao je Dodik novinarima nakon ročišta u Sudu BiH.

On je istakao da u Sudu BiH ne vrijede dokazi, niti činjenice i da se finigra da može da se radi šta hoće i optuži bilo ko, a sve se zasniva na sili SAD i njihovih poltrona.

Dodik je rekao da je žrtva nasilja Suda i Tužilaštva BiH i da nema prava u BiH, da se tužilac "pravi blesav" i priča o visokom predstavniku, a prije toga nije iznio dokaze da postoji visoki predstavnik, što dovoljno govori o svemu.

"Neće moći da rade šta hoće. Žrtva sam ovoga procesa. Neće biti prihvaćena nikakva odluka koja nije u skladu sa pravom. Prihvatam odluke koje su pravne, a ne one koje su u skladu sa voljom pojedinica ili više njih", dodao je Dodik.

Dodik je upitao zašto se sada zakazuju tri ročišta i to u toku izborne kampanje.

"Ovo je direktan uticaj na predizbornu kampanju, jer ja kao predsjedni stranke treba da obiđem preko 70 mjesta i učestvujem na više od 100 mitinga. Јa to ne mogu. Oni mene maltretiraju. Neustavni su kao i Šmit", poručio je Dodik.

Advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić izjavio je danas da je postupajući sudija u procesu protiv predsjednika Republike Milorada Dodika uvažila prigovor odbrane i dopustila da se dokazi izvode tek kad Tužilaštvo iznese Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

Bubić je rekao da je to korektna, zakonita i logična odluka postupajućeg sudije.

"Odbrana nema šta da osporava prije nego što se pročita Aneks 10 zbog kojeg je i došlo do ovog proseca s obzirom na njegove različite interpretacije", rekao je Bubić novinarima ispred Suda BiH poslije današnjeg ročišta.

On je ponovio da je postupak usmjeren protiv suvereniteta BiH jer je predsjednik Republike Srpske samo izvrašavo svoja ustavna ovlaštenja.

"Preko svjedoka Jelene Pajić Baštinac samo predstavili Sudu da nije u pitanju samovoljona odluka već da je predsjednik Srpske vršio svoja ustavna ovlaštenja i slijedio stavove Narodne skupštine i Vlade", zaključio je Bubić.

IZJAVA MILOŠA LUKIĆA:

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE