• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raljić: Mjere protiv inflacije doživjele fijasko, Šulić treba da podnese ostavku

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Inflacija u Republici Srpskoj, koja je u segmentu prehrane porasla za 40 odsto u odnosu na 2020. godinu, neutralizovala je sve pozitivne mjere vlasti, uključujući rast penzija i povećanje minimalnog ličnog dohotka, tvrdi Raljić.

 Raljić pozvao Šulića da podnese ostavku Izvor: GO SDS Banjaluka

Prema riječima Željka Raljića, predsjednika Gradske organizacije SDS Banjaluka, ovi ekonomski pokazatelji ukazuju na ozbiljne propuste u vladinim mjerama protiv inflacije.

Raljić je istakao da bi ministar trgovine i turizma Denis Šulić, trebao podnijeti ostavku zbog izostanka rezultata u borbi protiv inflacije.

"Vladine mjere su se svele na medijske trikove. Iako su bile različito koncipirane, sve su bile jednako neefikasne. Svodile su se na privremena pojeftinjenja nekoliko vrsta robe široke potrošnje, što je tek kap u moru u odnosu na stvarne potrebe građana", izjavio je Raljić. Dodao je da su i ta minimalna pojeftinjenja bila kratkoročna i nedovoljna.

Raljić je naglasio da vlast svjesno toleriše "trgovački lov u mutnom", dopuštajući lančana poskupljenja uz izgovor rasta cijena energenata i proizvoda na svjetskom tržištu, ali bez proporcionalnih smanjenja kada cijene tih proizvoda padnu. Prema njegovim riječima, vlast je iskoristila rast cijena kako bi povećala prihode od PDV-a, što se potom predstavlja kao ekonomski uspjeh.

"Zbog neopravdanog podizanja cijena, osnovne životne namirnice u Republici Srpskoj postale su skuplje nego u zemljama Evropske unije“, upozorio je Raljić, dodajući da ovaj apsurd ne bi bio moguć da vlast nije tolerisala malverzacije s cijenama.

Raljić je također upozorio da će kontinuirani rast inflacije pokrenuti novi talas iseljavanja iz zemlje.

"Ničim se ne može opravdati činjenica da su cijene osnovnih životnih namirnica u BiH veće nego u nekim od najbogatijih zemalja EU, dok su prosječne plate u tim zemljama nekoliko puta veće u odnosu na domaće", zaključio je Raljić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE