• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amidžić: Pokrenut postupak za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je danas da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

 Pokrenut postupak za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine Izvor: Shutterstock

"Radi se o bitnoj inicijativi za ljude koji žive u BiH", rekao je Amidžić na konferenciji za novinare u Sarajevu i ocijenio da je politička situacija u BiH sazrela kako bi ovakav prijedlog dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Amidžić je objasnio da je ukidanje PDV-a na prvu nekretninu bitno, jer zbog povećanih cijena stanogradnje građani teško dolaze do nekretnine.

Prema istraživanjima, kaže on, 36 odsto mladih koji odlaze iz BiH kao jedan od razloga taj da ne mogu da riješe stambeno pitanje.

On je naglasio da neće biti podjela i da će plaćanja PDV-a biti oslobođeni svi državljani BiH koji kupuju prvu nekretninu.

"Nema podjela, ne važi samo za mlade bračne parove do 35 godina ili djecu poginulih boraca već važi za sve koji žive u BiH, imaju državljanstvo BiH i nemaju riješeno stambeno pitanje", precizirao je Amidžić.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj ova inicijativa pokrenuta prije godinu dana, da su je na Ekonomskom forumu na Јahorini pokrenuli predsjednik Srpske Milorad Dodik i Privredna komora Srpske.

Amidžić naglasio je da su Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt izrazili spremnost da u prvom periodu na sebe preuzmu finansijske posljedice po javne prihode koje će uzrokovati ukidanje plaćanja PDV-a za kupovinu prve nekretnine.

Konstatujući da je zbog povećanih cijena iz godine u godinu pada broj novosagrađenih stanova smanjuje, Amidžić je naglasio da će se ovime podstaći potražnja, ali i u izglednom vremenu i rast privredne aktivnosti čime će država namiriti početni pad javnih prihoda usljed oslobađanja plaćanja PDV-a za kupovinu prve nekretnine.

"Ovo su jedinstvene prilike da imate zakon gdje možete da izađete u susret svojim građanima, ali i koji je ekonomski održiv, odnosno da mogu da ga snose budžeti entiteta", rekao je Amidžić.

Komentarišući kritike da se ovakav zakon pokreće u predizborno vrijeme, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara objasnio je da je ovo pravi momenat za to.

"Mene interesuje da li sad u BiH postoji ijedan politički akter koji ima hrabrosti da kaže da neće da podrži ovakvo rješenje i istovremeno da uslovljava njegovo usvajanje bilo kojim drugim zakonom", dodao je Amidžić.

Amidžić je rekao da je siguran da će ovo zakonsko rješenje biti usvojeno i poručio svima koji su trenutno u fazi kupovine svoje prve nekretnine da ne zaustavljaju taj proces do usvajanja zakona i time eventualno rizikuju da poraste cijena nekretnine.

"Neko ko u ovom momentu potpiše predugovor, notarski ugovor ili šta god već u smislu da je rezervisao nekretninu, taj pojedinac neće gubitri pravo da izvrši povrat PDV-a na prvu nekretninu. Kroz zakon će biti regulisano da je momenat kad neko postaje vlasnik onaj kad je upisan u javne evidencije", objasnio je Amidžić.

On je precizirao da je prijedlog zakona napisan i da su definisani određeni bitni elementi.

"Odlučili smo da ovo bude u predizbornoj kampanji jer u nekoj drugoj proceduri nisam imao dovoljno političkih mišića da izguram, ali hajde da vidim ko sad ima hrabrosti da kaže da neće podržati jedno ovakvo fino rješenje", zaključio je Amidžić.

On je istakao da se ovaj zakon neće odnositi na kupovinu luksuznih stanova, odnosno da je definisano koliko se metara kvadratnih stambene površine oslobađa plaćanja PDV-a.

"Kroz inicijativu je definisano da se definiše broj metara kvadratnidh za normalno stanovanje, za nosioca stanarskog prava to je 40 metara kvadratnih i za svakog narednog korisnika po 15 metara kvadratnih", objasnio je Amidžić.

Prema njegovim riječima, iako svi govore o mladim bračnim parovima, ova mjera je svrsishodnija za one koji su u nekim zrelijim godinama, a još nisu riješili svoje stambeno pitanje.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE