• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uštedjelo bi se do 1.000 KM po kvadratu! Da li će biti ukinut PDV na kupovinu prve nekretnine u BiH?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Inicijativu o ukidanju plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine podržale su sve stranke u BiH, građani se nesumnjivo slažu sa idejom, ali i pored toga djeluje da je ova namjera zapala u ćorsokak.

 Ukidanje PDV na kupovinu prve nekretnine u BiH Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara početkom novembra prošle godine pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a (poreza na dodatnu vrijednost) na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica u BiH.

"Ova olakšica podrazumijevala da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana", pojasnio je tom prilikom ministar Srđan Amidžić.

Svako ko bi na ovaj način riješavao svoje stambeno pitanje, sračunato je tada, na 100.000 KM imao bi uštedu oko 14.500 KM.

Međutim, krajem istog mjeseca Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine saopštila je svoj stav "da nije dobro ići u pojedinačne izmjene izuzetno značajnog i važnog zakonskog rješenja kao što je Zakon o PDV-u".

Smatraju da bi takve izmjene Zakona o PDV-u značajno otvorile mogućnost "evazije prihoda od PDV-a s jedne strane, dok bi s druge strane to dovelo do neopravdanog favorizovanja obveznika koji se bave samo određenim granama privredne aktivnosti".

Inicijativu za ukidanje plaćanja PDV-a na plaćanje prve nekretnine pokrenula je Privredna komora iz Banjaluke, a ozvanična je na Jahorina ekonomskom forumu 2023. godine. Tada je dobijena podrška i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik Privredne komore u Banjaluci Goran Račić kaže da je inicijativa pokrenuta sa ciljem da se mladim ljudima omogući da lakše kupe prvu nekretninu i da im država na taj način poboljša uslove za život ovdje.

Račić sada za Mondo kaže da očekuje da će inicijativa biti nastavljena što prije i da će Savjet ministara i Predstavnički dom Parlamentarne skuptine BiH podržati izmjene zakona.

"Ona ima opštu podrška svih i u BiH ne postoji nijedna partiju koja je protiv niti se o njoj negativno izjasnila. Ovo bi pozitivno uticalo na tržište nekretnina, podstaklo bi banke i plasmane kredita, a istovremeno to bi bila najbolja mjera koja bi podstakla ostanak mladih u BiH", smatra Račić.

Slično rješenje ima Srbija koja vraća iznos PDV-a nakon kupovine i plaćanja prve nekretnine.

"Ministarstvo finansija u Savjetu ministara koliko mi je poznato dobilo je podršku od Ministarstva finansija Srbije u vezi implementacije i načinu primjene ovog rešenja", dodaje Račić.

Na prakitčnom primjeru kupovine stana površine 50 kvadrata u Banjaluci, pojašnjava, ušteda bi u slučaju ukidanja PDV-a bila 700 do 1.000 KM po kvadratu.

Ekonomista Saša Stevanović da je svako smanjenje poreza, pa i na ovaj način, eskpanzivna politika, ali da je sve potrebno izračunati.

"Nemam konkretne podatke koliko se poreza ubere po ovoj osnovi i ako se to ne bi plaćalo, koliko bi kome ostalo: da li onima koji grade ili koji kupuju? Ako bi ostalo stanovništvu, onda je to dobra mjera. Postoji i problem mogućeg povećanja cijene nekretnina", kaže Stevanović.

On ipak smatra da je u ovom vremenu potrebno voditi ekspanzivne politike.

"U vremenu neizvjesnosti nije ispravno voditi opreznu politiku. Kada je cijeli svijet na oprezu, oni koji idu ekspanzivno, idu putem koji nije uobičajen, koji se čini pogrešan, ali koji će dugoročno podići na novi nivo većeg dohotka", zaključuje ekonomista.

Prihodi od indirektnih poreza koje je prikupila Uprava za indirektno oporezivanje BiH za četiri mjeseca 2024. godine iznosili su 3 milijarde i 602 miliona KM i veći su za 398 miliona KM ili 12,42% u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Prosječna cijena završenih prodatih novih stanova u RS u prvom tromjesečju ove godine iznosila 2.851 KM po kvadratnom metru i u odnosu na isti period lani viša je za 24,1 odsto. Prosječna cijena kvadratnog metra u Banjaluci bila je 3.492 KM.

(MONDO)

Povezano



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE