• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Funkcija (ne)pomaže: Ovo su kandidati u RS koji se nisu proslavili na izborima, a "ne silaze sa TV-a"

Autor Brankica Spasenić

Relativno mali broj glasova nekih kandidata na upravo završenim Lokalnim izborima, a koji trenutno obavljaju važne funkcije na različitim nivoima vlasti u Srpskoj i BiH, postavlja pitanje njihovog legitimiteta.

 Najviše i najmanje glasova na Lokalnim izborima kandidati Izvor: Envato

Koliko su vlast i moć koji su im dati priznati među stanovništvom koje predstavljaju?

Odborničke liste nekih stranaka u Republici Srpskoj nosili su njihovi predsjednici ili osnivači, a na listama su se našli i brojni aktuelni i bivši ministri, poslanici, direktori javnih preduzeća i slično. Međutim, rezultati nekih su pokazali su da im je svega nekoliko stotina birača ukazalo povjerenje, dok je bilo i onih koji su doživjeli debakl i nisu prebacili ni stotinu glasova.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić koji obavlja jednu od tri najvažnije funcije – predsjednika Narodne skupštine RS, prema posljednjim podacima CIK-a BiH na oko 99,2 odsto obrađenih biračkih mjesta, osvojio je 1.749 glasova. Primjera radi, to je šest puta manje od SNSD-ovog poslanika u NSRS Vlade Đajića ili četiri i po puta manje od PDP-ovog poslanika Nebojše Drinića i gotovo isto koliko je dobio Boran Bosančić (DEMOS) generalni sekretar skupštine (1.709).

Ipak, sasvim je izvjesno da će Stevandić zadržati poziciju koju ima i da neće preuzeti funkciju odbornika u Banjaluci, a u tom slučaju iz Ujedinjene Srpske u skupštinu grada ulaze dosadašnji odbornik Neven Stanić (902 glasa), te doskorašnji konobar u restoranu Narodne skupštine RS Dejan Sejmanović (724 glasa). Za razliku od dvojice stranačkih kolega, koje smo u proteklom mandatu neprestano gledali i slušali u medijima, Sejmanović je bio potpuno nevidljiv ali je uspio dobiti zavidnu podršku birača i sa posljednjeg 35. mjesta na odborničkoj listi Ujedinjene Srpske, izbiti na treće mjesto.

Možda će vas zanimati

Kada je u pitanju lista SNSD-a, iza Đajića koji je rekorder po broju glasova (10.539), je Goran Talić (5.979) direktor Instituta “Miroslav Zotović”. Za razliku od Đajića koji je tokom kampanje bio najvidljiviji SNSD-ovac, Talić je vodio dosta diskretnu i neupadljivu kampanju ali je sa 30. mjesta na listi, zauzeo drugo mjesto po broju glasova. Iza sebe je ostavio i druge stranačke “prvake” koji obavljaju visoke javne funkcije, poput ministra finansija BiH Srđana Amidžića (5.497 glasova), poslanika u NSRS i bivšeg predsjednika gradske skupštine Mladena Ilića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača (2.277), dosadašnjeg predsjednika Skupštine Banjaluka Ljubu Ninkovića (2.061) i druge.

Ni mnogi aktuelni SNSD-ovi ministri nisu se posebno proslavili. Minisar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić u Banjaluci je osvojio 1.744 glasova, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić u opštini Šamac je dobio 652 glasa, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac 894 glasa.

Šampion po broju glasova na listi PDP-a je Nebojša Drinić, koji sa 8.025 glasova ima duplo veću podršku nego predsjednik ove stranke i nosilac liste Branislav Borenović (4.222) koji je trenutno poslanik u PSBIH.

Neki aktuelni poslanici u NSRS nisu uspjeli da dobace ni do 100 glasova na ovim izborima, iako tokom skupštinskih zasjedanja imaju “privilegiju” da u direktnom televizijskom prenosu diskutuju, kritikuju, predlažu i tako se nametnu biračima.

Diana Čekić (PDP) je u Kostajnici osvojila samo 72 glasa, a Andrea Gajić (SDP) u Banjaluci 92 glasa.

Nisu se proslavile ni Zagorka Grahovac (Za pravdu i red) koja je u Nevesinju dobila 198 glasova, Milica Ijačić (SNSD) sa 212 glasova u Trebinju, Tamara Damjanović (SPS) sa 266 glasova u Banjaluci, Saša Grbić (SDP) 270 glasova u Banjaluci, Predrag Nešić (DNS) 340 u Istočnom Novom Sarajevu …

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE