• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od tika-take do opozicije: Dodikov novi pristup u Banjaluci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik SNSD-a je ovaj put odlučio da stranka ne ide u formiranje većine u Skupštini grada Banjaluka, po svaku cijenu. To bi trebalo da bude snijeg u kojem će svaka stranka otkriti svoj trag.

 Dodik SNSD možda opozicija u Banjaluci novi pristup Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Već daleko je januar 2021. godine kada je bio konstituisan odlazeći saziv banjalučke gradske skupštine.

Na pres-konferenciji u Gradskoj upravi medijima su se obratili novopečeni gradonačelnik Draško Stanivuković i još "novopečeniji" predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić (SNSD). Obojica sa maskama na licu jer je pandemija još bila u jeku.

Prvi pokušaj "kohabitacije"

Već je zaboravljeno da je PDP tada podržao imenovanje Ilića u jednom ranom Stanivukovićevom pokušaju vabljenja i nametanja sebe kao faktora koji mijenja dotadašnje odnose.

Međutim, na istoj konferenciji odbornik SNSD-a Dragoslav Topić odmah je tu jeres sasjekao u korijenu.

''Pokazali smo da imamo većinu i SNSD će vjerovatno još više ojačati većinu. Imamo nemoć PDP-a i opozicije...Imali smo danas pokušaj 'pružanja ruke pomirenja' od svih opozicionih odbornika. Nećemo prihvatiti kohabitaciju," kategoričan je bio Topić i zaključio: ''Ta suluda ideja da zajedno ulazimo u vlast - to neće proći".

Topić je tada suštinski samo prenio stav SNSD-a, u to vrijeme još ošamućenog porazom Igora Radojičića. Lider stranke Milorad Dodik još se nije ohladio od ljutnje, a ni javnost od izjava da će Banjaluci biti "zavrnuti ventili".

Ilić i Stanivuković
Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Stranke okupljene oko SNSD-a su već u novembru 2020. godine, uz očigledno požurivanje od strane Dodika i SNSD-a, potpisale koalicioni sporazum i formiralne većinu kako bi se odmah "preuzela kontrola" nad stvarima u Banjaluci (SPS se tada nije odazvao pa je izbačen iz vlasti u koju se poslije vratio. Sada su za svaki slučaj prvi i jedini otvoreno podržali Nikolu Šobota. Jer ko se u vruće mlijeko opekao...)

Prošle su skoro četiri godine u kojima je republička vlast pronašla zajednički jezik oko nekih velikih projekata sa Gradom, ali istovremeno je gradskom odboru SNSD-a i odbornicima prepušteno da se sa Stanivukovićem bore oko svakog kolegijuma, svake tačke dnevnog reda i svake odluke uz dosta sabotaža, ali i slaganja oko brojnih odluka koje se tiču zemljišta i izgradnje.

Dodik se sjetio opozicije

Nakon nove Stanivukovićeve pobjede 6. okobra ove godine posvjedočili smo drugačijoj taktici.

"Vjerujemo da nije teško dosegnuti većinu, ali nama je glavni cilj da Banjaluka sa stanovišta svojih programa može da se razvija, a da li ćemo praviti užu ili širu koaliciju ili čak otići u opoziciju… Učinićemo ono što je korisno za Banjaluku", rekao je Dodik na konferenciji 7. oktobra istog dana kada je Vlado Đajić najavio da će biti odbornik u Skupštini grada.

Slično smo čuli u nedjelju uveče kada je Dodik najavio sastanak sa GO SNSD u Banaluci rekavši da je "veoma dobro razumio da Stanivuković ne želi da vidi SNSD u većini" i da se "slaže s tim".

U prenesenom značenju, Dodik odustaje od "posjeda lopte" (stil fudbala poznat kao "tika-taka") koji po njegovoj procjeni nije donio potrebnu efikasnost u napadu i sada predaje loptu na protivničku polovinu. Kontranapade će spremno trčati odbornik i "glavni napadač" Vlado Đajić koji je i do sada bio neumoran.

Povezano

Ideja da SNSD bude opozicija bila bi nešto novo na političkoj sceni u Banjaluci u 21. vijeku. To bi značilo da nakon mnogo vremena odustanu od načina politike koji su brendirali, a koji proizilazi iz političke snage: da kontrolišu, pritišću i ucjenjuju na razne načine. Bilo bi to kao da obuku majice na kojima piše "opozicija", a svi znaju šta je ispod.

Možda se Dodik sjetio da je nekada (davno) predvodio opoziciju u Narodnoj skupštini i to veoma aktivno i da za stranku, grad, državu i građane nije loše da se vlast ponekad promijeni bez mnogo turbulenacija i bola.

Međutim, s obzirom na to koliko odbornika ima SNSD (11), sklapanje većine oko PDP-a (7) sada izgleda veoma neobično u najmanju ruku. Na kraju, možda većine neće ni biti već će svako glasati po svom nahođenju i interesima, od sjednice do sjednice.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE