• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Papci na kvadrat": DNS i SPS, do opozicije i nazad

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija Srpske (SPS) nakon istjerivanja ponovo su utjerani u vlast. Podsjetimo se šta su pričali i šta im se sve događalo na ovom trnovitom putu.

 307114721_581610943750028_8503416290399953764_n.jpg Izvor: Facebook/Nenad Nešić

Nakon epizode u opoziciji koja je trajala više od godinu dana, dvije stranke koje su bile izbačene iz vlasti u Republici Srpskoj zvanično su tamo vraćene.

Javnost je to, pogotovo jer su u pitanju Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija Srpske (SPS) prihvatila kao nešto očekivano, ali ipak treba da budu istaknuta ova dva veoma slikovita slučaja političkog djelovanja bez ideologije, stava i bilo kakvog cilja osim onog da se bude u vlasti.

Ovo su vremena kada mnoge stvari koje nisu normalne - bivaju tako predstavljene, a odsustvo principa promoviše se kao nešto što je očekivano i treba da bude prihvaćeno.

Delegacije SNSD-a i SPS-a dogovorile su ove nedjelje na sastanku u Banjaluci da će u naredne dvije sedmice potpisati sporazum o saradnji. Ovim je konačno potvrđeno ono što je odavno bilo jasno iako su SPS i DNS u novembru prošle godine, prisustvovali konsultacijama sa novim-starim mandatarom za sastav Vlade RS, Radovanom Viškovićem.

Predsjednik SPS-a Goran Selak nakon konsultacija je izjavio da će oni činiti novu skupštinsku većinu i optimistično izjavio da će biti dio Vlade RS, dok je predsjednik te DNS Nenad Nešić poručio podvižnički da je spreman da preuzme teret vlasti.

I preuzeo je: Milorad Dodik ga je poslao na mjesto ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Avantura u redovima opozicije: Kad je "fukara" htjela da "ubije vuka"

DNS je od decembra 2020. godine u Narodnoj skupštini zvanično bio "u opoziciji" (Još ranije u toku sukoba na relaciji Marko Pavić - Nedeljko Čubrilović dio poslanika i članstva osnovao je DEMOS koji je i tada i sada ostao u koaliciji sa SNSD).

Nešić je uoči lokalnih izbora 2020. javno pozvao članstvo da podrži kandidate opozicije, a u to vrijeme mnogi kadrovi DNS su smijenjeni ili su napustili stranku da zadrže pozicije, a cijeli odbor u Banjaluci praktično se preselio u SNSD, ne želeći da bude opozicija (vidjeti pod: Borislav Obradović i Ljubo Ninković).

Prije toga SNSD je "raskinuo vezu" sa DNS-om i praktično ih istjerao iz vlasti, a Nešić je bio primoran da podnese ostavku na mjesto direktora "Puteva RS" i izjavi da je to zbog "zdravstvenih razloga".

U nedjeljama prije toga, dok još nije bio bolestan, najavljivao je da će DNS 2022. biti vodeća partija u Republici Srpskoj, a sve uz stihove pjesme Baje Malog Knindža "svaka bi fukara da ubije vuka.."

Cijelu epizodu "uvaljivanja" u opoziciju, koju su, podsjećamo, aminovali lideri SDS-a i PDP-a, obilježile su zapaljive i oštre izjave predsjednika DNS, Nenada Nešića.

Nenad Nešić (DNS) i Goran Selak (SPS) na protestu opozicije na Trgu Krajine 2021. godine
Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Kada je narodni poslanik Slavko Gligorić, inače bivši v.d direktora Željeznica Srpske i bivši potpredsjednik DNS-a prelazio u Đokićevu Socijalističku partiju (SP) Nešić ga je u svom saopštenju i stilu grubo nazvao "papkom na kvadrat", aludirajući na preletačku osobinu koja se među poslanicima prošlog saziva NSRS raširila kao koronavirus, a na koju nije imun ni novi saziv.

Na posebnoj sjednici o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, u februaru 2022. Nešić je rekao da Vlada RS počiva na papcima i korupciji i zatražio smjenu Nedeljka Čubrilovića jer je "bruka i sramota" visokog doma.

Selak, tada još brucoš u opoziciji, sjednicu je nazvao predstavom za narod u predizborne svrhe.

Odbijanje SNSD da ukine akcize 2022. godine zbog krize Nešić je zvao sramotom i obećao da će prva dva zakona koja će stupiti na snagu nakon oktobra biti upravo ukidanje akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice.

Selak i Jovičić (DNS) na pres konferenciji prije protesta opozicije u Banjaluci u oktobru 2021. godine
Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Povratak "u Tunjice"

Lider SPS, Goran Selak je u prošli saziv NSRS (2018) ušao kao poslanik Socijalističke partije (SP), ali je bio jedan od inicijatora raskola u stranci i stvaranja SPS-a (Socijalistički partije Srpske), prevukavši sa sobom još nekoliko dotadašnjih poslanika SP-a.

Kao i DNS i SPS se uoči Lokalnih izbora 2020. godine održavao u vlasti, ali je nakon izbora ekspresno "izbačen" iz koalicije jer se nije odazvao na sastanak koji je inicirao tadašnjim porazom Igora Radojičića veoma frustrirani lider SNSD-a Milorad Dodik, o formiranju većine u Skupštini Grada Banjaluka.

SNSD je uskoro i zvanično raskinuo saradnju na svim nivoima sa SPS. Lideri SP-a (Petar Đokić) i US (Nenad Stevandić) izjasnili su se tada da je koalicija sa SPS-omneprihvatljiva, a stranka je bila optužena da je radila za Stanivukovića. SP je kasnije čak tužio SPS zbog imena stranke. Sada vjerovatno pjevaju mir mir mir, niko nije kriv...

"Putokazi" za prostorije SP i SPS u zgradi u kojoj se nalazi sjedište obje stranke
Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

U novembru iste godine Selak je smijenjen sa mjesta direktora u KPZ Tunjice, istovremeno je njegova sestra Marina Selak otpuštena sa pozicije u Republičkoj upravi za igre na sreću. Par dana poslije, Andrea Dorić, tada kadar SPS, udaljena je sa mjesta v. d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci na koje je nedugo prije toga bila postavljena, ali se brzo snašla povratkom u SP i na duple pozicije.

Veoma avangardan potez, ispostaviće se, jer je u vlasti ponovo dočekala svoje bivše drugove.

Selak je tek u oktobru 2021. godine, nakon sjednice Glavnog odbora stranke, rekao da je SPS odlučio da djeluje opoziciono na republičkom nivou. Kratko prije toga zatraženo je od ministrice porodice omladine i sporta Sonje Davidović da podnese ostavku jer je njena stranka u opoziciji. Davidovićeva jeste podnijela ostavku, ali ne u Vladi nego u stranci.

Za razliku od politički dosta izražajnog Nešića, personifikacije DNS-a, Selak i njegov iz SPS važe za političare malo drugačije prirode i po oportunizmu i strpljenju da popune mjesta „po dubini“, podsjećaju na onaj stari Pavićev DNS.

Selak tiše brijeg roni, ponekad daje uopštene izjave o očuvanju Republike Srpske i nema sumnje da će njegova stranka, kako je sam rekao, snažno doprinijeti stabilnosti Republike Srpske isto kao što će Nenad Nešić i DNS ukinuti akcize u BiH, samo dok nađu momenat predaha, od "teškog tereta vlasti" koji su preuzeli.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

U nastavku serije "Papci i papanke" gledajte: Vukanović, Trivić, itd..

Karl

Odličan tekst. Zdrava demokratska kritika vlasti, bez primitivizma i vrijeđanja, a sa argumentima i dozom humora.

MONDO REPORTAŽE