• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Samo SB odlučuje o UNMIK-u

Predsednik Srbije izjavio je na sednici SB UN u Njujorku da samo ovo telo može da odluči o rekonfiguraciji UNMIK-a.

 Tadić: Samo SB odlučuje o UNMIK-u Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku da samo ovo telo može da odluči o rekonfiguraciji UNMIK-a i da je za Beograd neprihvatljiv izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o planovima za izmene međunarodnog prisustva na Kosovu.

"Jedino Savet bezbednosti može doneti odluku o rekonfiguraciji na koju se poziva izveštaj i pismo generalnog sekretara koje mi je upućeno. SB je jedina institucija koja ima ovlašćenje da legitimno menja sastav međunarodnog prisustva na Kosovu kao što to jasno definišu tačke 5. i 19. Rezolucije 1244", rekao je Tadić.

Tadić je ukazao da Srbija ne može da prihvati izveštaj Ban Ki Muna zato što smatra da "pravac delovanja koji se predlaže u tom izveštaju, ne vodi do kompromisnog rešenja za budući status Kosova".

"Sve dok se ne završi proces određivanja budućeg statusa Kosova koji je predviđen Rezolucijom 1244, međunarodna zajednica predvođena UN mora da zadrži svoju centralnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Srbija je, kako je rekao Tadić, saglasna da šest tema koje se pominju u oba dokumenta - policija, sudstvo, carina, saobraćaj, infrastruktura, granice i kulturno nasleđe - iziskuju pažnju.

"Srbija je spremna za suštinski dijalog u okviru Ujedinjenih nacija kako bi se došlo do zadovoljavajućeg rezultata", istakao je predsednik Tadić.

On je ponovio stav Srbije da se jednostranim proglašenjem nezavisnosti direktno krši Povelja UN, Završni akt iz Helsinkija kao i drugi osnovni principi na kojima počiva međunarodni poredak.

Odlukom nekih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova, kako je ukazao Tadić, ugroženi su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i za čitavu deceniju unazađen rad Saveta bezbednosti na rešavanju kosovskog problema.

"Na taj način stvoren je ambijent u kome je međunarodni pravni sistem sve nestabilniji, u kome svet postaje manje bezbedan, a pojavljuje se i opasnost od nepredvidivih eskalacija kriza u različitim delovima sveta. Potencijalna šteta i po svetsku organizaciju postaje sve očiglednija jer su njeni principi dovedeni u pitanje, a to će se loše odraziti i na njeno delovanje u budućnosti", dodao je on.

Tadić je ponovio da je Srbija "isključila upotrebu sile" i da je potvrdila pravo da "mirnim, diplomatskim i političkim sredstvima"
spreči da, kako je rekao, "takozvano nezavisno Kosovo postane deo svetske zajednice suverenih država".

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Nastavićemo da radimo u pravcu pronalaženja legalnog puta kojim se mogu premostiti razlike, približiti suprostavljeni stavovi i pronaći kompromisno rešenje kojim će se rešiti istorijski sukob Srba i Albanaca", rekao je Tadić.

Povodom izveštaja Ban Ki Muna u kojem se govori o pojavi "nove realnosti" na Kosovu usled proglašenja nezavisnosti i stupanja na snagu Ustava Kosova, Tadić je izrazio zabrinutost što "izveštaj daje utisak prećutnog prihvatanja kršenja Rezolucije 1244".

Tadić je dodao da pokušaji nekih uticajnih zemalja da "zadovolje interese jedne etničke grupe i to upravo one koja je kroz pretnju nasiljem tražila ispunjenje svojih maksimalističkim zahteva".

"To nije prihvatljiv način za rešavanje problema. Međunarodni mir i bezbednost mogu se učvstiti samo kroz dijalog, sporazum i poštovanje prava, a nikako nametanjem rešenja, prisilom i pretnjama", rekao je on.

Tadić je izrazio i zabrinutost zbog implicitne promene stava NATO do koga je došlo pre nekoliko dana, za vreme poslednjeg Ministarskog sastanka u Briselu. "Iako je NATO ponovo potvrdio svoju neutralnost u pogledu statusa i svoju privrženost Rezoluciji 1244, najavljeno je da će KFOR preuzeti takozvane 'nove zadatke'", rekao je on.

Predsednik Srbije je takođe izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da delovi međunarodnih snaga na Kosovu pomognu formiranje i obuku nelegalne vojske.

"Takvim korakom bi se dovelo u pitanje poverenje između KFOR-a i svih etničkih zajednica u našoj južnoj pokrajini, posebno kosovskih Srba. Takvim pogrešnim potezom narušilo bi se i dugo stvarano poverenje između KFOR-a i Vojske Srbije", ukazao je Tadić.

Povodom pregovora o formiranju nove vlade, Tadić je istakao da će nova vlada nastaviti jedinstvenu državnu politiku odbrane integriteta zemlje i put učlanjenja u Evropsku uniju, jer je to nedvosmisleno opredeljenje građana Srbije.

"Ispunićemo našu međunarodnu i domaću zakonsku obavezu i dovršićemo saradnju sa Haškim tribunalom, uvereni da je budućnost celog Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji", rekao je Tadić.

Tadić je zato istakao značaj pronalaženja legalnog puta za rešavanje pitanja Kosova, puta koji je prihvatljiv za zainteresovane strane i koji će usvojiti Savet bezbednosti.

"Samo takav pristup može dovesti do održivog rešenja koji će nam osigurati dugoročnu stabilnost i otvoriti ekonomske perspektive koje Evropa XXI veka može da obezbedi svim žiteljima Balkana", poručio je predsednik Srbije.

Tadić je na kraju rekao da evropske integracije vidi kao ključ budućeg uspeha Srbije. "Sada je vreme za mir, ekonomski razvoj i napredak", poručio je predsednik Srbije.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE