• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko koštaju izbori u Srbiji?

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je u četvrtak Izveštaj o utrošenim sredstvima za sprovođenje predsedničkih izbora, održanim ove godine.

 Koliko koštaju izbori u Srbiji? Izvor: MONDO

Istovremeno RIK je objavio i izveštaje o troškovima izborne kampanje koje su stranke sprovodile.

Prema tom izveštaju, koji je usvojen na sednici RIK-a u, za troškove sprovođenja i organizovanja oba kruga predsedničkih izbora u Srbiji ukupno je utrošeno 902,7 miliona dinara. Za prvi krug izbora, koji je održan 20. januara, potrošeno je oko 557 miliona dinara, dok je za drugi krug izbora, održan 3. februara, izdvojeno 356 miliona dinara.

Prema izveštaju, za rad sedišta RIK-a u Beogradu potrošeno je 157 miliona dinara za oba kruga, a opštinske komisije i ostale institucije koje su učestvovale u sprovođenju izbora, potrošile su 774 miliona dinara.

Iz republičkog budžeta za troškove sprovođenja i organizacije izbora izdvojeno je više od milijardu dinara, a neutrošeno je ostalo 144 miliona dinara. Za dnevnice za službena putovanja u zemlji potrošeno je 6,4 miliona dinara, za zakup prostorija za glasanje 2,3 miliona dinara, a usluge dostave izbornog materijala plaćene su oko 34 miliona dinara.

Naknade za rad u organima za sprovođenje izbora iznose 701 milion dinara, a za naknadu za raznošenje obaveštenja biračima izdvojeno je oko 20 miliona dinara. Troškovi za sprovođenje izbora u inostranstvu, koji su obuhvatali troškove prevoza, smeštaja i dnevnica, iznosili su blizu 57 miliona dinara.

Kada je u pitanju izveštaj o troškovima stranaka tokom kampanje za izbore, Republička izborna komisija ističe da je većina stranaka prekoračila zakonski rok, koji je istekao 28. maja, za podnošenje izveštaja o utrošenim sredstvima ali su ga nešto kasnije, ipak, podnele.

Od 22 izborne liste koje su učestovale na parlamentarnim izborima 11. maja, valjane izveštaje o troškovima izborne kampanje podnelo je 18 stranaka i koalicija, dve to nisu učinile na propisanom obrascu, dok dve uopšte nisu podnele izveštaj.

Pokret Moja Srbija-Branislav Lečić nije podneo izveštaj, kao ni izborna lista Romska partija-Srđan Šajn. Lista Narodni pokret za Srbiju-Milan Paroški nije podnela izveštaj na propisanom obrascu, kao ni lista Ujedinjini Vlasi Srbije.

U skladu sa Zakonom o budzetu Srbije za ovu godinu i Zakonom o finansiranju političkih stranaka, do dana održavanja izbora iz javnih izvora strankama je uplaćeno oko 3,8 miliona dinara za troškove predizborne kampanje.

Oko 337 miliona dinara je raspodeljeno podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, i to srazmerno broju osvojenih mandata.

Stranka su imale pravo da kampanju finansiraju i iz privatnih izvora u iznosu od oko 84 miliona dinara. Pojedinačni udeo pravnog lica nije smeo da pređe 1,7 miliona dinara, a fizičkog 422.000 dinara za svaku stranku pojedinačno.

Očekuje se da Republička izborna komisija odredi revizora koji bi trebalo da obavi kontrolu izveštaja, a rok za to je 90 dana od dana podnošenja izveštaja.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE