• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Srbiji potrebno nacionalno pomirenje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da veruje u nacionalnu politiku koja ide u pravcu pomirenja.

 Tadić: Srbiji potrebno nacionalno pomirenje Izvor: MONDO

Po njegovim rečima, samo na taj način mogu da se čuvaju legitimni interesi srpskog naroda koji živi u svim državama regiona.

"Da bismo ostvarili pomirenje, svi moramo bar malo da odstupimo od svoje pozicije, makar mislili da je ona najbolja na svetu, kako bi svi skupa dostigli viši cilj", rekao je Tadić u intervjuu "Novostima" od ponedeljka.

Predsednik Srbije je naglasio da novu vladu čekaju konkretni zadaci i, "kao nikada u našoj istoriji", od realizacije tih zadataka zavisi i ostvarenje našeg nacionalnog cilja.

"Ti praktični zadaci su kilometri autoputa i pruga, izgradnja infrastrukture, modernizacija i obnova bolnica, nastavak reforme obrazovanja", kazao je Tadić i dodao da Srbija, preuzimajući ulogu stožera na Balkanu, mora da se menja i izgrađuje, jer ako ostane ista, ona tu ulogu neće moći da preuzme.

On je kazao da stranke koje to nisu shvatile i koje su na izborima pokušale da nametnu stare teme i promašenu retoriku podela i lažnog patriotizma, "po kojoj se opet prebrojavamo na izdajnike i neprijatelje", su doživele poraz na izborima, jer građani hoće šansu za bolji život.

Tadić je rekao da do kraja mandata nove vlade kvalitet života u Srbiji treba da bude evropski i da Srbija bude u mogućnosti da postane članica EU.

Povodom učestalih primedbi da će nova vlada, sa 24 resora i 28 članova, biti preglomazna, Tadić je naveo da veličina vlade zavisi od broja stranaka koje je prave, stranaka koje su dobile podršku građana ali i stranačkih apetita.

Prema njegovim rečima, apsurdno je da najveće primedbe na veličinu vlade daju radikali koji su učestvovali u vladama koje su imale i po 35 ministara.

Komentarišući uvođenje instituta "zlatnog glasa" koji će imati budući premijer, Tadić je rekao da vlada sa parnim brojem članova mora da ima mehanizam da odlučuje i da ne zapada u pat-situacije.

Na pitanje da li će Ivica Dačić kao ministar policije pristati da hapsi optužene za ratne zločine, što je jedan od prioriteta vlade, Tadić je kazao da zakon mora da važi za sve i da "službe bezbednosti i policija moraju da uhapse svakog optuženog i pred našim sudovima i pred Haškim tribunalom".

Povodom izbora mandatara i sukoba do kojeg je navodno u DS-u došlo nakon što je Mirko Cvetković izabran, Tadić je rekao da su pored Cvetkovića postojala još dva kandidata - Bojan Pajtić i Vuk Jeremić i da je na sednici Predsedništva DS-a bilo glasova za svakog od njih.

"Naravno da i u DS-u ima žučnih rasprava i debata, ali to je samo još jedan kvalitet stranke. Otvaranje pitanja o kandidatu za premijera govori da sam hteo da podstaknem diskusiju, iako sam mogao sam da odlučim, na osnovu odluke Glavnog odbora", kazao je on i dodao da se u javnosti napravila fiktivna afera o tome.

Što se tiče povratka ambasadora u zemlje iz kojih su povučeni zbog priznanja nezavisnosti Kosova, Tadić je kazao da će se tragati za najboljim načinima "da osnažimo diplomatsku poziciju Srbije" i dodao da je akt o povlačenju ambasadora bio "normalan postupak koji bi primenila svaka država u takvoj situaciji".

Tadić je izjavio da Srbija neće odustati od Kosova, a da naša politika na Kosovu treba da ostane jedinstvena i principijelna, i da pronalazi nove odgovore u novim okolnostima, kao što treba još snažnije da nastavimo svoj put ka Evropskoj uniji.

"Ima i naših i evropskih političara koji smatraju da treba staviti znak jednakosti između evropske politike i odricanja od Kosova. Moj stav je potpuno suprotan! Nastavak državne politike prema Kosovu je pravi način da dođemo do EU", rekao je Tadić.

On je kazao da situacija na Kosovu i Metohiji više nije ista, da generalni sekretar UN Ban Ki Mun ima jasnu većinu za rekonfiguraciju civilnog prisustva u pokrajini i da "oko toga moramo da se dogovorimo sa međunarodnom zajednicom".

"Moj stav je više nego jasan: rekonfiguracija UNMIK-a ne može biti validna bez pristanka Beograda i bez pristanka Saveta bezbednosti. Suočavamo se sa činjenicom da SB ne pruža otpor takvoj rekonfiguraciji", kazao je Tadić i naglasio da veoma poštuje principijelnu politiku Rusije, koja "brani svoje interese".

"I mi branimo svoje interese u novim okolnostima. Idealno rešenje bilo bi da se kroz odluku SB definiše svako novo civilno prisustvo, a očigledno je da ono neće biti u obliku u kojem je bilo do sada. S druge strane, pretila je velika opasnost da UNMIK-a više ne bude i velika je stvar što će on ostati na KiM", rekao je on.

Predsednik Srbije je naglasio da je nova okolnost i to što "u istu ravan stavljamo naš integritet, ali i sigurnost i život naših građana u svim delovima KiM".

"Do sada, državni princip bio je ponekad iznad životnih problema građana. A ovo drugo i svet će uvek razumeti: da li su bezbedna deca koja idu u srpske škole, da li je bezbedan seljak koji radi na svojoj njivi, žena koja ide u bolnicu da se porodi, naši monasi u manastirima", naveo je Tadić.

On je naglasio da se za svoje interese moramo nastaviti "da se borimo, mirno, uporno i odlučno".

Na pitanje o mogućem dogovoru o budućnosti UNMIK-a i misije EU na KiM, Tadić je kazao da "o tome treba da razgovaraju EU i UN", a da je Srbiji u interesu da ima stabilan odnos sa EU, ali to ne znači odricanje od naših nacionalnih interesa".

"Tragaćemo i mi za novim rešenjima, jer to niko ne može da uradi u naše ime. To je jedini način da stabilizujemo odnose sa EU, uz istovremeno poštovanje više nego principijelnog stava Rusije da odbranimo svoj interes, jer Srbija se Kosova nikada neće odreći", istakao je Tadić.

Iznoseći stav prema novoosnovanoj Skupštini zajednica srpskih opština KiM, Tadić je kazao da se treba dogovoriti šta je svrha tih institucija, šta one treba da rade, kako ne bi bile faktori ugrožavanja života Srba ili mira na KiM, već faktori stabilnosti i odbrane naših legitimnih interesa.

Istakavši da građani srpske nacionalnosti na KiM imaju legitimno pravo na svoje institucije u kojima su oni koje su izabrali, Tadić je kazao da "ove institucije treba da brane srpske interese i moraju da budu deo jedinstvene strategije".

"Ako pojedinci u tim institucijama smatraju da je ponovo došlo vreme za neodgovornost, agresiju, ugrožavanje života i slično, treba da shvate da nisu u pravu. Mir i odbrana interesa pravnim i diplomatskim sredstvima najbolji je pristup i treba zaboraviti sredstva kojima se to neuspešno radilo u prošlosti", naveo je predsednik Srbije.

Govoreći o inicijativi Beograda da se Međunarodni sud pravde izjasni da li je proglašenje nezavisnosti legalno predsednik Srbije je naveo da veruje da će sud presuditi u korist Srbije ali da to ne znači da će svi poslušati stav suda.

"Ne gledaju baš svi dobronamerno na ovu našu inicijativu. Ali, teže će biti liderima nekih zemalja, posle odluke suda da je akt proglašenja nezavisnosti Kosova nelegalan, da predlože svojim vladama priznanje Kosova", istakao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje da li će se republička koalicija "preslikati" na Beograd, Tadić je rekao da bi bilo dobro da se to desi.

"Da bi se Srbija razvijala, bilo bi dobro da se to desi i u Beogradu, jer nemoguće je da dva koncepcijski potpuno različita tima učine funkcionalnim jedan integrisani sistem. Zato sam uveren da je korisno da vlast u Beogradu i Republici bude jedinstvena i ubeđen sam da će tako biti", kazao je on.

Tadić je rekao da Srbija može ponovo da zauzme svoje mesto na Balkanu "samo ako se napravi okvir za reševanje legitimnih interesa našeg naroda. Bez toga, reći da je Srbija stub Balkana ili njegova motorna snaga, bila bi prazna floskula".

Tadić je kazao da je Srbija danas "najotvorenije društvo na Balkanu", iako je svi kritikuju da je bila nosilac sukoba i zatvaranja.

"Pogledajmo sa koliko se muka sreću srpski investitori u Hrvatskoj i Sloveniji, a koliko slovenačkih i hrvatskih kompanija neometano rade u Srbiji", kazao je on i dodao da njihove trgovine ovde rade izvanredno, ali i srpske kompanije tako treba da rade u susedstvu.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE