• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija: Od ove vlade vajde nema

Opozicija kritikovala ekspoze mandatara Mirka Cvetkovića, ocenjujući da nije jasno kakva je zapravo državna politika. LDP uslovljava podršku.

 Opozicija: Od ove vlade vajde nema  Izvor: MONDO

Predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije kritikovali su ekspoze mandatara za novu Vladu Srbije Mirka Cvetkovića i predlog članova njegovog kabineta, ocenjujući da je izložen plan politike izvršne vlasti nije dovoljno jasan, pre svega u odnosu na Kosovo i Metohiju.

Predstavnici Srpske radikalne stranke i koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije (DSS/NS) posebno su insistirali na tome da će Cvetković biti samo "tehničko lice", a da će vladu zapravo voditi predsednik Srbije Boris Tadić.

Šef poslanika SRS Tomislav Nikolić nazvao je ekspoze mandatara Mirka Cvetkovića "spiskom lepih želja", i istakao da ne veruje da će nova Vlada Srbije imati kapacitet da realizuje saopštene programske principe.

Nikolić je rekao da je mandatar rekao šta će vlada raditi, ali ne i - kako.

Prema njegovim rečima, nova vlada može računati na podršku radikala u slučaju da bude neka kriza na Kosovu i Metohiji i ako im zatreba pomoć "kod prijatelja u svetu".

Nikolić je rekao da se iz ekspozea ne vidi šta će vlada učiniti kako ne bi došlo do priznanja nezavisnosti Kosova. Ne zna se šta će biti sa ambasadorima koji su povučeni iz nekih zemalja nakon priznanja nezavisnosti Kosova, da li vlada menja tu poliitku i da li će takva praksa biti nastavljena i dalje, rekao je Nikolić i nastavio: "Šta je dalja borba za očuvanje Kosova u sastavu Srbije - da li je to rat? Kako će svet da nam veruje da mi želimo da Kosovo i Metohija bude u sastavu ako nam je poslednja odbrana to što kažemo da nećemo priznati nezavisnost".

Komentarišući ekonomski program nove vlade, Nikolić je rekao da je najmanji deo posvećen domaćoj proizvodnji i da se ekonomska logika svodi na dve premise: "Zaduži se i prodaj" koje su uvršćene u program buduće vlade.

On smatra da je prvi proklamovani, nikom inače sporan, cilj vlade - evropska budućnost Srbije - floskula iza koje se "nešto krije", a to što se krije, prema njegovoj oceni, je nekoliko budućih negativnih poteza vlade, suprotnih odlukama Narodne Skupštine.

Nikolić je imao primedbe i na ekonomski program nove vlade, rekavši da se Cvetković u ekonomiji rukovodi logikom "zaduži se i prodaj".

On je takođe ocenio da mandatar nema dovoljan politički autoritet i da će stoga sva vlast u Srbiji biti skoncentrisana u rukama predsednika Boris Tadića.

"Ne mogu o vama da mislim kao o ljudima koji će odgovorno da vode državu dok ne pokažete da su oni kojima se sudi u Hagu građani Srbije, da oni koje treba da uhapsite nisu stoka, dok ne osudite Hag za 12 smrti u Tribunalu izazvanih lečenjem ili nelečenjem", poručio je Nikolić.

Iz poslaničke grupe Demokratske stranke - Nove Srbije zamereno je da mandatar nije ponudio ništa o državnoj politici prema Kosovu, kao i da je vlada sastavljana "spolja".

Šef poslaničke grupe DSS/NS Miloš Aligrudić rekao je da mandatar u ekspozeu nije odgovorio na neka ključna pitanja po Srbiju i dodao da se nigde ne pominje zaštita teritorijalnog integriteta Srbije, obaveza vlade da postupi po skupštinskim rezolucijama o Kosovu i Metohiji, kao ni kakav će biti stav vlade kada je u pitanju misija Euleks.

Prema njegovoj oceni, paušalno se prešlo preko međunarodnih obaveza i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i nigde se ne pominje kako će se ostvariti dobrosusedski odnosi prema zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, što je predviđeno Sporazumom sa EU.

Šef poslaničke grupe DSS-NS je istakao i da u ekspozeu nema reči o uspostavljanju novih institucija Srba na Kosovu, kao ni o tome šta će vlada konkretno uraditi kada je u pitanju povlačenje ambasadora i podnošenje tužbi protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Kakav je stav prema slanju naših vojnika u međunarodne misije, prema investicijama kakva je izgradnja auoputa Horgoš-Požega ili izgradnja Koridora 10", upitao je Aligrudić dodajući da se ti odgovori ne nalaze u ekspozeu mandatara Cvetkovića.

Aligrudić je za skupštinskom govornicom istakao da novu vladu neće voditi Cvetković koji "nema politički autoritet" već će to, umesto njega, činiti predsednik Demokratske stranke Boris Tadić sam ili preko "svog izaslanika" Ivice Dačića.

"Ovu vladu nije sastavljao mandatar već Tadić uz konsultacije sa Kameronom Manterom, Stivenom Vordsvortom, (Milanom) Bekom i (Miroslavom) Miškovićem", rekao je on i dodao da vlada neće biti ugrožena ni iznutra, ni spolja pa i ima veliku šansu da ostvari svoj pun mandat.

Za razliku od te dve političke grupacije, Liberalno-demokratska partija ima nešto blaži stav prema budućoj vladi.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović najavio je uslovnu podršku vladi Mirka Cvetkovića, ističući da su strateški ciljevi koje je mandatar ponudio u ekspozeu prihvatljivi, ali i nerealni i nedovoljno konkretizovani.


Ipak, Jovanović je podvukao da mandatar u ekspozeu nije izneo nijedan konkretan plan i projekat kojim će menjati Srbiju.

"Poslanici LDP biće rezervisani prilikom izjašnavanja, jer nema bezrezervne podrške ovako uopštenim programima, a za svaki konkretan projekat ćemo razmisliti i podržati sve one koji će menjati Srbiju", rekao je Jovanović u Skupštini Srbije.

Jovanović je rekao da će formiranjem nove vlade u Srbiji biti neformalno uveden polupredsednički sistem. LDP se ne protivi tome, jer je, rekao je Jovanović, predsednik Republike Boris Tadić taj koji treba da preuzme odgovornost za nastavak reformi u Srbiji.

Lider LDP je zatražio od prvog potpredsednika i ministra policije Ivice Dačića da uhapsi sve odbegle učesnike atentata na premijera Zorana Đinđića koji su još na slobodi, a od nove vlade, između ostalog, reizbor sudija i tužilaca, hapšenje Ratka Mladića, kao i konkretne odgovore vezane za Kosovo i Metohiju.

Prema rečima Jovanovića, deo o Kosovu pokazuje da Srbija nastavlja da ne prihvata nezavisnost na već dosad obesmišljen način, jer je Kosovo sada dalje od Srbije nego pre tri meseca, da nema konkretnih planova o misiji Euleks, zemljama koje su priznale nezavisnost, povratku ambasasdora.

"Vlada koja se pravi nije vlada koja je posvećena načelu efikasnosti. Umesto efikasnosti, vi nudite načelo etike kroz pomirenje", rekao je Jovanović i upitao da li je to samo paravan ili vlada zaista ima spremnost da radi na tome i plan šta je nacionalno pomirenje, šta u Srbiji treba pomiriti i kako.

Srbiji, istakao je Jovanović, treba pomirenje sa Albancima, Hrvatima, Bošnjacima, Amerikancima...

Šef poslaničke grupa manjina Balint Pastor izjavio je da će manjine glasati za novu vlade Srbije, jer su njeni prioriteti ubrzane evropske integracije i modernizacija cele države.

Pastor je rekao da očekuje da Vlada Srbije uvek bude otvorena i za prioritete Madjarske koalicije koji su dobronamerni i u interesu svih gradjana, kao i da nikada neće biti faktor nestabilnosti u Srbiji.

Mađarska koalicija se zalaže za ubrzane evropske integracije, harmonizaciju domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije, razvoj privrede i poljoprivrede, decentralizaciju i vraćanje imovine Vojvodini, proširenje prava pripadnika nacionalnih manjina, naveo je Pastor.

On je istakao da Mađari nisu srećni zbog činjenice da novu parlamentarnu većinu i vladu čini i Socijalistička partija Srbije i poručio da nisu spremni "ni na kolektivnu amneziju ni na amnestiju", ali jesu na saradnju i rad na prioritetima Srbije.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE