• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Srbiju čekaju velike reforme kako bi ušla u EU

Boris Tadić ocenio da će Srbija morati potpuno da izmeni strukturu države i učini najveći reformski napor da bi postala član Evropske unije.

 Tadić: Srbiju čekaju velike reforme kako bi ušla u EU Izvor: MONDO

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić ocenio je da će Srbija morati potpuno da izmeni strukturu države i učini najveći reformski napor u poslednjih sto godina kako bi postigla svoj spoljnopolitički cilj i postala član Evropske unije.

Govoreći o unutrašnjoj i spoljnoj politici zemlje koju je sada u prilici da vodi njegova stranka, Tadić je u intervjuu nedeljniku "Vreme" rekao da će postojati neki elementi kontinuiteta u odnosu na dosadašnju politiku, ali da će neke stvari morati da se menjaju jer su nastupile nove okolnosti.

"Ne možemo ući u EU sa inflacijom od petnaest procenata. Na kraju krajeva, ni puteve ne možemo da gradimo kao do sada, jer u proteklih sedam godina nije završen nijedan od evropskih koridora koji prolaze kroz našu zemlju. Mi, dakle, odgovaramo građanima i za spoljnu i za unutrašnju politiku u narednom periodu, a te dve politike moraju biti integrisane", istakao je on.

Odgovarajući na kritike da je koncentracija vlasti koju on ima kao predsednik države i predsednik stranke koja vodi vladu opasna po demokratiju, Tadić je istakao da ne spada u ljude koji zloupotrebljavaju vlast.

Prema njegovim rečima, niko nije došao na vlast uzurpacijom ili nasiljem već poštovanjem demokratske procedure, a kvalitet vlade i predsednika države meriće se rezultatima.

"Kad je o meni lično reč, uviđam da je moja odgovornost kudikamo veća nego do sada, jer više ne mogu da kažem da mi smeta ovaj ili onaj političar ili stranka, ili da nisam uspeo da obezbedim saglasnost za neku ideju", kazao je on dodajući da će svi imati priliku da kontrolišu vlast - i javnost i opozicija.

Tadić je na pitanje da li će kadrovske promene u MUP-u i Bezbednosno informativnoj agenciji biti praćene i strukturnim promenama u ovim resorima rekao da se mora ući u proces kontinualnih i sveobuhvatnih reformi koje će dovesti do integrisanog sistema bezbednosti.

"Samo na taj način imaćemo efikasnu odbranu integriteta zemlje, suzbićemo organizovani kriminal i sprečićemo zloupotrebu tajnih službi u političke svrhe. Znamo da je ta struktura, ili bolje reći podstruktura, bila vrlo moćna u nedavnoj prošlosti", kazao je Tadić.

Dodao je da se mora okončati saradnja s Haškim tribunalom, što podrazumeva reforme službi bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebno nacionalno pomirenje jer ako je zemlja podeljena i puna antagonizama ne može da ostvari svoje strateške ciljeve.

"Stoga sam pokrenuo proces političkog pomirenja s našim partnerima u vladi, a koji su bili, uslovno govoreći, legitimni predstavnici vlasti i pre i posle 2000. godine, kada su stvoreni najveći antagonizmi. Naravno da se kod mnogih pojavila opravdana bojazan da to možda znači amnestiju od zločina, ali to apsolutno nije amnestija", istakao je Tadić.

Dodao je da je ideja u tome da ostavimo prošlost iza sebe i da se snage upere u suočavanje sa izazovima od kojih zavisi budućnost.

"Bio sam dosledan borac protiv politike Slobodana Miloševića, i ponovo bih to bio ukoliko bi se devedesete godine na neki način vratile. Međutim, takođe moram da konstatujem da je Milošević podržao Vens-Ovenov plan, a da je taj plan usvojen, rat u Bosni bi se završio 1993. i ne bi bilo Srebrenice. Dakle, ne mogu da poreknem da je to bio dobar potez, što ni u kom slučaju ne znači da mogu i hoću da zaboravim sva ostala zla koja su se desila", naveo je Tadić.

Na pitanje da li može da zamisli da se na sledećoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici pojavi sa liderom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, on je odgovorio potvrdno dodajući da svako ima pravo da se menja i sada za to mora dobiti šansu.

On je takođe izrazio uverenje da će republička koalicija biti preslikana i na gradski nivo.

"Beograd je za Srbiju ono što je srce za organizam - ono može da podstakne sve druge organe da bolje rade, ali i da zaustavi ceo sistem. Zbog toga je veoma važno da Grad i Republika funkcionišu kao celina. Ima još malo vremena da se postigne dogovor", kazao je predsednik demokrata.

Tadić je izjavio i da će se i dalje sprovoditi državna politika prema Kosovu i Metohiji dokle god su na snazi donete rezolucije, kao i da su pred Srbijom novi izazovi kada je o tom pitanju reč.

Govoreći o planu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna za rekonfiguraciju Unmik-a, Tadić je rekao da Srbija mora da učini sve da to bude učinjeno na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti i da se "čuje i uvaži" njen glas.

On je istakao da će predstojeća sednica Generalne skupštine UN biti od izuzetnog značaja za Srbiju koja, kako je naveo, treba da odbrani nacionalni integritet vodeći računa da ne zakoči svoj put u Evropu, kao i da održi na potrebnom nivou saradnju sa strateškim partnerom Rusijom.

On je rekao da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije doneti konačnu odluku kada će biti vraćeni ambasadori u zemlje koje su priznale Kosovo.

"U svakom slučaju, poštovaću predlog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa tim pitanjem", dodao je on.

(www.mtsmondo.com/Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE