• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koštunica odbio platu i kola?

U DSS kažu da njihov lider Vojislav Koštunica sigurno neće "konkurisati" za mesečnu platu od 116.000 dinara.

 Koštunica odbio platu i kola? Izvor: MONDO

Bivši premijer i članovi Vlade Srbije, koji odmah po izlasku iz Nemanjine 11 ne pronađu stalno zaposlenje, imaju pravo na dosadašnju zaradu i narednih šest meseci.

Isplate prestaju čim radnu knjižicu prebace na drugo radno mesto ili steknu uslov za penziju. Tako propisuje Zakon o platama državnih službenika, podsećaju "Večernje novosti".

Za razliku od položaja bivšeg šefa države, predsednik Vlade kad napusti funkciju ne može da računa na posebnu kancelariju, službeni automobil ili sekretara. Obezbeđenje ekspremijera ili "isturenih" bivših ministara, takođe, nigde nije precizno regulisano. Praksa je, ipak, da se država stara o bezbednosti nekadašnjih članova vlade sve dok za njih postoji opasnost.

"Osim bivšeg premijera i ministara, pravo na platu po prestanku funkcije imaju i državni sekretari, a o tome se izjašnjava Administrativna komisija", objašnjava Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima. A, MUP je nadležan da proceni ko treba da zadrži obezbeđenje i posle napuštanja funkcije.

U DSS kažu da njihov lider Vojislav Koštunica sigurno neće "konkurisati" za mesečnu platu od 116.000 dinara, koliko bi mogao da prima pola godine, već će njegovo ime biti na platnom spisku stranke. Pitanje obezbeđenja bivšeg premijera biće prepušteno nadležnim državnim organima.

Koštunica bi, inače, platu, vozača i kancelariju mogao da zatraži i kao bivši predsednik SRJ, a sve ove pogodnosti mogao bi da koristi tačno koliko je proveo na toj funkciji. Ni za ovo se, kažuu DSS, njihov lider neće prijavljivati.

Većina ministara prethodne vlade kojima je prestao mandat inače, nisu ni "prebacivali" radnu knjižicu u Nemanjinu 11, jer su platu primali kao univerzitetski profesori.

Bivši ministri koji političku karijeru budu nastavili kao poslanici Skupštine Srbije, a pominju se Slobodan Samardžić, Predrag Bubalo i Zoran Lončar, imaju pravo da primaju razliku između poslaničke i plate koju, eventualno, budu zarađivali na drugom mestu.
Što se tiče bezbednosti bivših članova vlade, novi ministar policije Ivica Dačić već je najavio da će njegov prethodnik Dragan Jočić sigurno imati obezbeđenje sve dok bude potrebno.

Zoran Dragišić, sa Fakulteta za bezbednost, smatra da treba što pre, i to zakonom, propisati ko ima pravo na obezbeđenje.

"Ne može se bivši predsednik vlade ili ministar policije prepustiti ulici, jer su tokom mandata sigurno mnogima "stali na žulj", objašnjava Dragišić.

"Postoje državne službe koje procenjuju čija je bezbednost ugrožena, i to se odlučuje od slučaja do slučaja. Zato je bilo moguće da, čak, i istaknuti funkcioneri ostanu bez obezbeđenja, jer su radili u mirnijim vremenima ili je procenjeno da se tokom mandata nisu nikome zamerili", kaže Dragišić.

Funkcioneri koji su ostali bez "državne pratnje", inače, imaju široku ponudu privatnih agencija koje se bave tim poslom. Pominje se da samo u Beogradu ima oko 3.000 telohranitelja, a registrovano je više od stotinu agencija.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE