• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egner: Bio sam nemački vojnik i ne kajem se

"Nikada nikoga nisam povredio u svom Beogradu. Imate moju reč", tvrdi za "Blic" osumnjičeni za zločine u II svetskom ratu.

 Egner: Bio sam nemački vojnik i ne kajem se Izvor: MONDO

Bio sam pripadnik nemačke policije u Beogradu tokom Drugog svetskog rata, ali nisam znao da sam pripadao Gestapou. Nisam učestvovao u ubistvima u logoru na Starom sajmištu i ništa od onoga za šta se teretim nije istina, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za "Blic" Peter Egner (86) koji se sumnjiči da je za vreme Drugog svetskog rata počinio zločine u Beogradu.

Novinari beogradskog lista navode da su Egnera pronašli u njegovoj kući u predgrađu Sijetla, u američkoj državi Vašingron. On je u telefonskom razgovoru, na tečnom engleskom jeziku, uporno tvrdio da "nema zbog čega da se kaje jer nije počinio nikakve zločine": "Nikada nikoga nisam povredio u svom Beogradu. Imate moju reč".

Egner je, ipak, priznao da je bio u nemačkoj armiji kao dobrovoljac: "Bio sam u Beogradu od 1941. do 1943. kada sam ranjen. Pošto sam bio Nemac iz Jugoslavije, bilo je normalno da budem u nemačkoj armiji. Nisam počinio nikakve zločine i nemam zašto da se kajem."

Navodeći da je nakon ranjavanja prebačen u Beč, a kasnije u Dansku, gde je dočekao kraj rata, Egner kaže da je u maju ove godine posetio Crvenku, mesto u kome je rođen: "Moji preci su sahranjeni na groblju u Crvenki i ja sam sa grupom Nemaca došao u posetu. Zajedno sa bratom i sestrom sam se poklonio svojim precima jer nisam zaboravio odakle potičem."

U Srbiji je, kako kaže, bio šest dana i na nekoliko sati posetio je i Beograd. Egner kaže da se više ne seća srpskog jezika, koji je nekada govorio.

U zahtevu američkih federalnih vlasti, kojim se traži da mu se oduzme državljanstvo, navodi se da je njegova jedinica u 1941. odgovorna za smrt 11.164 ljudi, među kojima je bilo najviše Jevreja, ali i Srba i Roma. Protiv ovog naciste srpski organi sakupili su značajne dokaze, koji potvrđuju navode američkih službi da je učestvovao u istrebljivanju Jevreja i demantuju njegovu odbranu da je bio samo prevodilac za nemačke okupacione snage. "Tužilaštvo za ratne zločine intenzivno sakuplja dokaze. Očekujemo da ćemo u najskorije vreme podneti zahtev za sprovođnje istrage protiv njega i zatim zahtev za izručenje", rečeno je "Blicu" u Tužilaštvu za ratne zločine.

Direktor Arhiva Beograda Branka Prpa kaže da su podaci o Egneru nađeni u sačuvanoj arhivi Gestapoa: "On je radio za Gestapo kao folksdoječer i tu više nema nikakve sumnje. Rođen je u Crvenki u Vojvodini, a došao je iznenada pred rat u Beograd 1940. Očito je da su ga poslali u Beograd i da je pripreman za ulogu koju će imati tokom rata i okupacije. Dalju pretragu dokumenata treba da obavi Tužilaštvo za ratne zločine i može da detaljnije otkrije njegovu ulogu."

Prpa napominje da su deo Gestapoove arhive uzeli Rusi posle rata i da je nisu do danas vratili, a da su Nemci uništili dokumentaciju o logoru Staro sajmište. Osim ovoga izvesno je da za Egnera postoje dokazi i u Nemačkoj u Mihenskoj arhivi, gde su čuvaju nemačke poruke slate posebno mašinom "Enigma", kao i u američkoj arhivi o Gestapou, koja se čuva u Berlinu.

U Mihenskoj arhivi, gde se čuvaju poruke koje su saveznici dešifrovali, sačuvane su i šifrovana dokumenta koja je razmenjivala nacistička komanda sa obaveštajcima u Kraljevini Jugoslaviji, pre okupacije, kao kasnije poruke nemačkim okupacionima snagama i Gestapou. "Tu mogu da se nađu uputstva koja je dobijao Egner jer je verovatno angažovan kao obaveštajac za naciste. Uobičajeni postupak bio je za sve zemlje Evrope da se među onima koji su poreklom Nemci nađu saradnici nacističke obeveštajne službe. Među dešifrovanim porukama, inače, nalaze se i nalozi za sistematsko uništavanje Jevreja", navodi izvor "Blica".

Predstavnici SAD u razgovoru sa predstavnicima srpskih organa rekli su da će dostaviti sve dokaze koje oni poseduju o Egneru, ukoliko bude izručen Srbiji. Predstavnica za medije Ambasade SAD u Beogradu Rajan Heris rekla je da ambasador Kameron Manter podržava nameru Srbije da se Egneru sudi u Srbiji, gde je, kako je navela, i počinio zločine. Predstavnik izraelske ambasade u Srbiji Jair Fromer izjavila je da "Izrael nije uključen u slučaj Petera Egnera u SAD".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE