• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ne želim da RS bude eksperiment

U intervjuu za katarsku televiziju "Al džazira" predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da ne želi da Srpska bude eksperiment koji će provoditi stranci

 Dodik: Ne želim da RS bude eksperiment Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da jedini način da BiH preživi jeste mirno rješavanje problema uz unutrašnji dogovor političara, bez uplitanja stranca, te dodao da ne želi da Srpska bude eksperiment koji će provoditi stranci i kolateral nemogućnosti BiH.

"Ne želim da Republika Srpska bude zarobljena nemogućnostima. Želim samo da BiH funkcioniše kako je napisano u Dejtonskom sporazumu, bez, u međuvremenu, nametnutih odluka. Protiv takve BiH nemam ništa", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da nikada nije učestvovao ni u jednoj vrsti nasilja, pa ni političkog niti pravnog, te da oni koji to čine pokušavaju da naprave priču da je on "čovjek te vrste".

"Naravno da nisam. Ja nemam neku izraženu ljubav za BiH i to je jasno. Ne može mene niko natjerati da nešto volim ili ne volim. Ja imam neke druge političke ljubavi. Izvan ljubavi sam realan čovjek, koji smatra da postoji država koja se zove BiH, koja je međunarodno priznata,članica je UN, u toj zemlji živim i poštujem njen ustav. Protiv toga nisam i ne činim ništa što bi moglo da dovede BiH u sferu nasilja. Ali, isto tako, kao političar imam pravo na politike i ono što može da bude projekat za bolju situaciju u samoj BiH", istakao je Dodik 1za katarsku televiziju "Al džazira".

Na pitanje da li vjeruje da je Republika Srpska već nezavisna država, uz napomenu da je američka Ambasada u julu 2012. godine poslala depešu sa njegovom izjavom koja na to ukazuje, Dodik je rekao da, koliko je njemu poznato, još niko nije proglasio nezavisnost Srpske, ali da je činjenica da ona ima značajna ovlaštenja koja imaju i države.

"Republika Srpska ima značajna ovlaštenja države i to je tačno, ali je tačno i to da ne sporimo da BiH kao složena, savezna zajednica različitih entiteta, republika... može da opstane. Mi ne ugrožavamo teritorijalni integritet našim tvrdnjama. To što se nekima ne sviđa naša navodna retorika to je druga priča", istakao je Dodik.

Govoreći o eventualnom referendumu o otcjepljenju Srpske i u kom trenutku bi on bio održan, predsjednik Dodik je podsjetio da je prije izvjesnog vremena samo pominjanje referenduma bila zabranjena tema.

"Sada imamo jednu uređenu zakonodavnu proceduru u vezi s tim i ne isključujem mogućnost da Republika Srpska jednog dana u svojoj budućnosti održi takav referendum i da se izjasni na način koji je primjeren i u drugim evropskim zemljama, kako to sada rada recimo Škotska ili Katalonija ili neke druge zajednice koje razmišljaju na taj način", istakao je Dodik.

On je dodao da referendum nema nikakvog smisla ako se BiH sredi i ako bude po mjeri svih koji žive u njoj. "Ali, ako BiH nastavi da ignoriše status Republike Srpske i da u tom pogledu imamo probleme, naravno da ćemo se odlučiti da provedemo referendum", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike je konstatovao da su najmasovnije kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma vršili razni visoki predstavnici, koji su, po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, bili dužni da štite taj sporazum.

"Oružane snage BiH nisu ni ustavna ni dejtonska kategorija. Poziv na demilitarizaciju BiH nije jednostrani akt. To je naša inicijativa i mi smo svjesni da to ne možemo da učinimo bez saglasnosti drugih u BiH, ali, valjda, imamo pravo da pokrećemo inicijative. Kada mi pokrenemo inicijativu, to je dovoljno za visokog predstavanika da izađe pred Savjet bezbjednosti UN i inicijativu pretvori u inkriminasnu radnju, što je neprihvatljivo.

To govori o njegovoj nesposobnosti da procijeni događaj. Naša ideja je potpuno racionalna i realna. Mi predlažemo da se i drugi slože da se demilitarizuje BiH, jer smatramo da ona bez koncentracije oružja i militantnih organizacija najbolje funkcioniše", istakao je Dodik.

Govoreći o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je rekao da oni ne postoje po Ustavu BiH i da ne želi da stvari, koje su nametnuli visoki predstavnici mimo Ustava i Dejtona, legalizuje tako što će ćutati o njima. "Taj sud i tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu i oni su nametnuti nasiljem koje je provodio visoki predstavnik", istakao je predsjednik Srpske.

Na pitanje da li je zabrinut da bi visoki predstavnik mogao možda da pokuša da primijeni bonska ovlaštenja, u koja spada i uklanjanje političara sa dužnosti, Dodik je rekao da je međunarodna hajka počela, ali da ne bi prihvatio odluku o smjeni.

"Ne bih prihvatio odluku o smjeni, kao što ne bi ni vi u vašoj zemlji prihvatili da vam stranac određuje šta treba da činite. Ja sam izabrani predsjednik na neposrednim izborima i nijedan stranac, pa ni visoki predstavnik, ne može da me smijeni. Na tu odluku ne bih pristao. U tom slučaju, nemam problem šta da učinim, nego visoki predstavnik. Da li će možda da pošalje nekoliko jedinica međunarodnih sanga da spriječe da uđem u zgradu? Naravno da to mogu", rekao je Dodik.

On je naglasio da se s njima sigurno neće tući, ali bi pozvao Vladu da zasjedaju na nekom drugom mjestu i donesu odluke u kojima bi rekli šta o tome misle. "Oni to savršeno dobro znaju, pa neka izvole", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE