• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe izgubile pravo na ime!

Zbog poništavanja Zakona o matičnom broju nijedno novorođeno dijete u BiH već nekoliko dana ne može da bude upisano u matične knjige rođenih

 Bebe izgubile pravo na ime! Izvor: MONDO

Nijedno novorođeno dete u BiH već nekoliko dana ne može više da bude upisano u matične knjige rođenih jer više ne postoji zakon na osnovu kojeg bi mu bio određen jedinstveni matični broj, piše Press RS.

Ovo je, kako saznaje list, prva direktna i po svemu sudeći najdelikatnija posljedica odluke o poništavanju Zakona o matičnom broju BiH, koju je Ustavni sud BiH donio još prošlog mjeseca.

Zakon na osnovu kojeg svako novorođeno dijete dobija JMB stavljen je van snage zbog toga što parlament BiH nije ispunio nalog Ustavnog suda da u taj akt ugradi zvanične nazive opština u Srpskoj.

Prema tumačenju nadležnih iz Ministarstva civilnih poslova BiH, više nijedno novorođeno dijete u BiH ne može dobiti JMB jer ne postoji nikakav pravni osnov za njegov upis.

Pošto je poništen cjelokupan zakon, službenici MUP-ova RS i FBiH koji rade na izdavanju ličnih dokumenata, nemaju pravno uporište da novorođenom djetetu daju jedinstveni identifikacioni broj (JMB), budući da se u odluci o upisu moraju pozvati na zakon koji više ne postoji!?

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova i komunikacija BiH, kaže da je situacija na terenu više nego alarmantna i da već nekoliko dana, odnosno otkako je ova odluka objavljena u Službenom glasniku BiH, nema zakonitog upisa niti jednog novorođenog djeteta u BiH.

On tvrdi da je to direktna posljedica opstrukcije bošnjačkih i hrvatskih poslanika u parlamentu BiH koji nisu željeli da se u ovom zakonu nađu zvanični nazivi opština u Srpskoj, iako im je sam Ustavni sud naložio da ga usklade sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Zvonko Mijan, registar Ustavnog suda BiH kaže za Press RS da odluka o poništavanju Zakona o matičnom broju na snazi od 12. februara ove godine, pošto je tada objavljena u Službenom glasniku. On je potvrdio da poslije odluke više ne postoji zakon koji reguliše ovu materiju, ali da je odgovornost za takvu situaciju na parlamentu BiH koji zakon nije uskladio sa Ustavom, kako mu je bilo naloženo.

On je podsjetio da je iz identičnog razloga istog dana van snage stavljen i Izborni zakon BiH, odnosno njegov dio kojim je definisan izbor poslanika iz RS u parlament BiH. Prema tumačenju pravnih stručnjaka, iz toga praktično proističe da u ovom trenutku ne bi mogli biti organizovani izbori u BiH.

"Sada smo dospjeli u više nego ozbiljnu situaciju, a da ne spominjemo mogućnost da se time direktno ugrožavaju osnovna ljudska prava. Jer bez upisanog matičnog broja dijete ne može da bude upisano u knjigu rođenih, da dobije pasoš, pa čak, ne daj bože, ne može ni da bude upisano u knjigu umrlih ako se kojim slučajem razboli i premine.

Što je najgore od svega, mi kao ministarstvo koje je nadležno za ovu oblast, ne možemo da damo nikakvu instrukciju nadležnim MUP-ovima kako da se snalaze jer i oni sami znaju da, nažalost, zakona više nema i da se u kratkom roku ništa ne može učiniti da se taj problem brzo riješi", kaže Nović.

On dodaje da će, zbog novonastale situacije, već za koji dan Savjet ministara predložiti novi zakon o matičnom broju sa zahtijevom da bude upućen u parlament po hitnoj proceduri jer, naprosto, nema vremena za gubljenje.

"Da sve bude još gore, bili smo svjesni da će doći do ovakve situacije, ali nažalost, nije bilo političke volje bošnjačkih i hrvatskih poslanika da se usvoji novi zakon i na taj način uskladi sa ustavom, pa je sud bio prinuđen da sporni zakon stavi van snage. A vidjećemo da li će i sada, kad se problem sa političkog prenio na svakodnevni život svakog čovjeka, biti političke volje da se ovo pitanje riješi", kaže Nović.

Ovaj problem otvoren je još u maju 2011. godine, kad je Ustavni sud, na inicijativu poslanika Narodne skupštine RS, naložio parlamentu BiH da Zakon o matičnom broju BiH uskladi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS. U praksi, to je značilo da se u zakonu moraju naći zvanični nazivi opština u RS.

Međutim, bošnjačke i hrvatske partije su pod obrazloženjem da se radi o "cementiranju podjele BiH" odbile da podrže takav zakonski prijedlog. Na kraju, Ustavni sud je bio prinuđen da cijeli zakon stavi van snage budući da je davno probijen rok od šest mjeseci za provođenje sudske odluke.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE