• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedinstveni matični broj podijelio poslanike

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju grupe poslanika iz FBiH podijelio je poslanike.

 Jedinstveni matični broj podijelio poslanike Izvor: MONDO

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju grupe poslanika iz FBiH podijelio je poslanike, zbog čega je evidentno da ovaj zakonski prijedlog danas neće dobiti potreban broj glasova u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali da podršku na nekoj od narednih sjednica neće dobiti ni prijedlog Savjeta ministara koji treba da uđe u parlamentarnu proceduru. Poslanici iz Republike Srpske u raspravama su najavili da neće glasati za prijedlog zakona koji predviđa registraciona područja mimo međuentitetske granice i izbornih jedinica, ističući da postoji mogućnost da Srpska problem izdavanja jedinstvenog matičnog broja sama riješi.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović konstatovao je da ne postoji politička volja da se približe stavovi poštujući ustavnu strukturu BiH.

"O kakvoj volji pričamo ako nećemo da priznamo ustavnu strukturu BiH i da u skladu sa njom donosimo zakone“, pitao je Prodanović, precizirajući da predložena registraciona područja odgovaraju strukturi međuopštinskih konferencija i privrednih komora do 1991. godine.

Prodanović je najavio da će Republika Srpska, ukoliko u Parlamentarnoj skupštini ne bude prihvaćen prijedlog koji će odgovarati i njenim poslanicima, sama doći do rješenja.

"Niko ne treba da trpi što mi političari nismo spremni da se dogovorimo. Sve će biti urađeno u skladu sa Ustavom entiteta, a neka se ustavni sud izjasni o tome“, rekao je Prodanović, koji smatra da treba pružiti šansu prijedlogu zakona Savjeta ministara.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a upozorila je da poslanici iz Federacije BiH svojim prijedlozima i stavovima jačaju odgovornost Republike Srpske.

"Natjeraćete nas da donesemo zakon u Republici Srpskoj“, istakla je Pandurevićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković rekao je da su svi zakazali u odgovornosti, s obzirom da novorođenčad ne mogu dobiti matični broj.

"Jasno je iz diskusija da ovaj zakon danas ne može da prođe", konstatovao je Živković i pozvao poslanike da se ovaj zakon ne zadržava u parlamentarnoj proceduri kako bi se omogućilo da prijedlog Savjeta ministara što prije bude razmatran u parlamentu.

I predsjedavajući Predstavničkog doma Božo Ljubić smatra da parlamentarna većina treba dati šansu prijedlogu Savjeta ministara.

Jedinstven stav predlagača zakona i njihovih stranačkih kolega jeste da se predloženim rješenjima provodi presuda Ustavnog suda BiH.

Senad Šepić iz SDA apelovao je na poslanike da podrže predloženi zakon kako bi se omogućila deblokada izdavanja matičnih brojeva novorođenčadima.

"Evidentno je da se pojavila incijativa Savjeta ministara nakon naše, ali radi se o identičnom tekstu koji nije dobio podršku prije godinu dana“, rekao je Šepić, najavljujući da prijedlog Savjeta ministara opet neće dobiti podršku poslanika iz FBiH, kao ni prije.

Prema riječima šefa Kluba poslanika SDP-a i jednog od predlagača zakona Saše Magazinovića, Ustavni sud BiH jedini je mjerodavan da utvrdi da li je ovaj prijedlog ustavan.

Magazinović je naveo da Republika Srpska nema pravo donijeti svoj zakon o jedinstvenom matičnom broju.

"Cilj je danas oboriti ovaj zakon, ali ja neću učestvovati u tome. Takođe je cilj da se razdvoje matični brojevi po entitetima, ali ni u tome neću učestvovati", rekao je Magazinović i podsjetio da bez podrške poslanika SDP-a nijedan zakon ne može biti usvojen.

Dušanka Majkić iz SNSD-a poručila je Magazinoviću da o tome šta će biti ako Republika Srpska usvoji svoj zakon ne treba drugi da brinu.

"To je naša briga. Ali, budite sigurni da ćemo to uraditi", zaključila je Majkićeva.

Ustavni sud BiH stavio je 16. januara van snage Član 5 Zakona o jedinstvenom matičnom broju, a posljedica toga je da nadležni organi od sredine februara ne mogu izdavati jedinstveni matični broj.

Savjet ministara BiH utvrdio je 7. marta svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji će biti dostavljen parlamentu BiH na usvajanje po hitnoj proceduri, ali razmatranje ovog zakonskog prijedloga nije moguće prije nego što bude završena procedura za prijedlog zakona grupe poslanika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE