• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šverc oružja: Banjalučani "pali" u Francuskoj

Pet državljana BiH uhapšeno je u okolini Pariza u Francuskoj zbog sumnje da su umiješani u međunarodni šverc oružja.

 Šverc oružja: Banjalučani "pali" u Francuskoj Izvor: MONDO

Uhapšeni su Nenad Radinković, Vladimir Pepić, Zoran Jovanović i Danka Marinković, svi iz Banjaluke, i Mirko Bakić iz Prijedora, piše "Press RS".

Izvor blizak MUP-u RS otkriva da je grupa uhapšena 9. aprila ove godine u francuskom gradu Gones na sjeveru pariskog regiona.

Tokom pretresa žandarmerija je kod njih pronašla veću količinu vojne opreme i oružja, za koje se sumnja da su bili namijenjeni kriminalnim grupama iz Pariza.

"Ukupno je uhapšeno šest lica, od kojih je pet sa područja Republike Srpske. Prilikom pretresa francuska žandarmerija je kod njih pronašla i zaplijenila 40 komada oružja. Istražioci su pronašli 11 "kalašnjikova AK47", 17 pištolja različitog kalibra, tri "škorpiona", osam automatskih pištolja, 20 okvira sa municijom i pet prigušivača", rekao je izvor Pressa RS.

On pojašnjava da je grupa uhapšena u okviru međunarodne istrage o švercu oružja u kojoj, pored Francuske, učestvuju i istražni organi BiH, Slovenije i Nemačke. Iako se osumnjičeni već duže vrijeme nalaze u pritvoru, Francuska je tek prošle sedmice, putem Interpola, od MUP-a RS zatražila provjeru za sve osumnjičene.

"Istraga je počela u oktobru prošle godine, po nalogu pariskog suda specijalizovanog za međuregionalnu saradnju. Preliminarni rezultati istrage doveli su do saznanja da se oružje zaostalo iz rata u BiH, putem uhodanih kanala, krijumčari u Francusku. Sumnja se da su u to bili umiješani Radinković, Pepić, Jovanović i Bakić, dok im je Marinkovićeva služila samo kao paravan. Postoje saznanja da je oružje bilo namijenjeno naoružavanju kriminalnih grupa u departmanima Sena Sen Deni i Dolini Oaze, ali i na području Marseja i Korzike", rekao je dobro obaviješteni izvor Pressa RS.
Osuđen na četiri godine

Uhapšeni Nenad Radinković javnosti je poznat po izazivanju kontroverzne saobraćajne nesreće u kojoj je 21. avgusta 2011. godine poginuo Nikola Đurović (21) iz Banjaluke, a teško povrijeđen njegov sugrađanin Boris Klečina (31). Radinković je zbog toga nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora.

Roditelji poginulog Đurovića sumnjali su da je nesreću izazvao bivši ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, ali to nikada nije dokazano. Radinković je nesreću izazvao vozeći "audi A4", vlasništvo rentakar agencije "Asa rent". Pošto je nezaposlen, u javnosti se spekulisalo odakle mu novac da na mjesec dana unajmi automobil, a na suđenju je otkriveno da je Radinković vozilo unajmio za potrebe svoje tetke Jagode Stanić Marinković, koja živi u Francuskoj, a kod koje je često boravio. Do nesreće, Radinković je bio potpuni anonimus za istražne organe.

S druge strane, Vladimir Pepić poznat je po učešću u pucnjavi koja se 14. maja 2008. godine dogodila u Velnes centru "Fortuna" u naselju Žute zgrade. Tom prilikom, on je ranjen u koljeno. Osim njega, tada je ranjen i vlasnik "Fortune" Dalibor Simić, a zbog sumnje da su na njih pucali, policija je uhapsila Boška i Dragišu Kutića iz Banjaluke. Pepić i Simić tada su ispričali da su pokušali da spriječe Boška Kutića da u zgradu unese pištolj, ali je ubrzo došlo do svađe i pucnjave, u kojoj su obojica ranjeni, piše "Press RS".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE