• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježena godišnjica stradanja u Srebrenici

Komemoracijom u Memorijalnom centru u Potočarima obilježeno je 18 godina od događaja u Srebrenici iz jula 1995. godine.

 Obilježena godišnjica stradanja u Srebrenici Izvor: MONDO

Komemoracija u Memorijalnom centru Potočari počela je u 11 sati, intoniranjem himne BiH, a zatim su glumci Alena Džebo i Muharem Osmić pročitali poemu "Srebrenica" autora Abdulaha Sidrana.

U ime Vlade Republike Srpske vijence je položila delegacija koju čine ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, te ministri za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović i za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš.

Obilježavanju godišnjice, pored brojnih građana, pristvovali su predsjedavajući i član Predsedništva BiH Željko Komsić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, američki ambasador u BiH Patrik Mun, brojni bosansko-hercegovački zvaničnici, gosti iz inostranstva.

Među njima su i visoki povjerenik za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Mužnije. Komšić i Izetbegović su položili zajednički vijenac na Memorijalni kamen i odali počast žrtvama, a vijence i cvijeće položili su i brojni drugi zvaničnici i delegacije.

"Suočavanje s punom istinom neophodno je za napredak i stabilizaciju jugoistočne Evrope", poručio je u svom govoru na komemoraciji Izetbegović.

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope naglasio je da njegovo prisustvo događaju znači solidarnost Savjeta Evrope sa žrtvama i prenio spremnost te institucije da pomogne zemljama u regionu u pogledu stanja i vladavine prava u njihovim sredinama.

Mun je prenio poruku američkog državnog sekretara Džona Kerija u kojoj se on, u ime predsjednika Baraka Obame, poziva na priznavanje istine i očuvanje istinskih demokratskih vrijednosti.

Visoki predstavnik za BiH Incko pozvao je sve iz Srebrenice da pošalju poruke mira, ali i da se ubijeni ne zaborave jer bi to, kaže, bilo njihovo "ubistvo po drugi put".

"Ako želimo da razumijemo BiH, moramo razumjeti Srebrenicu", poručio je Incko.

Nakon komemoracije počeo je vjerski obred, nakon koga će u krugu spomen-groblja u Potočarima biti sahranjeni posmrtni ostaci još 409 identifikovanih Srebreničana.

Sinoć su u Potočare pristigli i učesnici "Marša mira" koji su pješačili iz dva pravca - Nezuka i Žepe.

Kako je saopšteno iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, u Potočarima se očekuje oko 50.000 građana. O bezbjednosti se brine oko 1.000 policajaca Republike Srpske, u saradnji sa ostalim policijskim agencijama u BiH.

I evropske zemlje 11. jul obilježavaju kao Dan sjećanja na genocid, u skladu sa odlukom Evropskog parlamenta, dok je u Federaciji BiH danas Dan žalosti u znak sjećanja i kao izraz poštovanja prema ubijenim Bošnjacima.

Danas se navršava 18 godina od ulaska snaga Vojske Republike Srpske u Srebrenicu. U ovoj bošnjačkoj enklavi, koja je tada formalno bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, potom je izvršen masakr nad lokalnim stanovništvom.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije, ulaskom vojske pod komandom Ratka Mladića u grad.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula 1995. organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, izvršivši genocid. Oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana.

U Potočarima kod Srebrenice do sada je sahranjeno 5.657 osoba.

U Memorijalni centar Potočari stiglo je oko 5.000 učesnika Marša mira kako bi odali počast žrtvama. Oni su pješačili rutom dugom više od 100 kilometara kojom su Srebreničani u julu 1995. pokušavali da pobjegnu na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Skupština Srbije izrazila je danas duboki pijetet prema nevinim žrtvama bošnjačke nacionalnosti povodom godišnjice njihovog stradanja u Srebrenici.

Skupština Srbije izrazila je i saosjećanje porodicama nevinih srebreničkih žrtava.

"Srbija i njen parlament će uvijek biti opredeljeni da čuvaju sjećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina dvadesetog vijeka", navodi se u saopštenju kolegijuma Skupštine Srbije.

Skupština takođe, kako se navodi, na istovjetan način, izražava svoje žaljenje i saučešće porodicama nevinih civilnih žrtava srpske nacionalnosti u sukobima u Bosni i Hercegovini.

Parlament Srbije je izrazio nadu da će svi narodi u BiH, kao i u drugim državama bivše Jugoslavije, nastaviti proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

"Na taj način moguće je okrenuti se budućnosti, miru i prosperitetu u čitavom regionu", navodi se u saopštenju i dodaje da je tekst saopštenja usvojen većinom glasova Kolegijuma.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE