• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je oružja zaostalog iz rata u BiH?

Nepoznanica je koliko se u Bosni i Hercegovini nalazi oružja zaostalog iz rata.

 Koliko je oružja zaostalog iz rata u BiH? Izvor: MONDO

Oružane snage BiH nemaju ažurirane spiskove o starom naoružanju u svojim skladištima, a ne zna se ni koliko je skrivenog oružja, piše Radio Slobodna Evropa.

Da ga i te kako ima, potvrđuju i zakopana protivoklopna sredstava pronađena ovih dana nedaleko od Tešnja, dok je među nepoznicama i podatak koliko se oružja nalazi u posedu građana - procjenjuje se da svaki peti stanovnik BiH danas ima zaostalo oružje.

I dalje nije poznato ni koliko ima viška oružja koje bi trebalo da bude uništeno jer nije u skladu sa standardima NATO-a, a ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić očekuje da će popis takvog oružja, koje se nalazi u magacinima Oružnih snaga BiH, biti završen u narednih nekoliko mjeseci.

"Do kraja ove godine očekujemo da ćemo uz pomoć nekih međunarodnih organizacija NATO pakta uraditi valjane popise i imati potpuno jasnu situaciju", kaže Osmić.

Među zaostalim naoružanjem su i velike količine mina, minsko-eksplozivnih sredstava i municije koje su zbog starosti nepouzdane za čuvanje.
Osmić kaže da je njihovo uništavanje dijelom predviđeno u naredne dve i po godine kroz projekat za čije će finansiranje Evropska unija izdvojiti oko 3,8 miliona evra.

Tokom realizacije projekta trebalo bi da bude uništeno oko 6.000 tona viškova oružja i nestabilne municije.

S druge strane, ranije projekte uništavanja zaostalog oružja u BiH pratile su brojne kontroverze, pa se postavlja pitanje ko će kontrolisati realizaciju novog projekta.

"Nadzor će biti vršen od svih donatora koji će dati sredstva za uništavanje tog viška. Isto tako, nadzor će biti i od Ministarstva odbrane zbog toga što se u ranijim vremenima dešavalo da smo imali određene malverzacije, na kojima sada rade tužilaštvo i sud", navodi zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić.

U BiH se, takođe, priprema i nova akcija "Žetva" tokom koje će građani imati priliku da bez krivičnih sankcija predaju oružje, što sada po važećim zakonskim propisima nije slučaj.

Portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja najavila je da bi kampanja za predaju i prikupljanje ilegalnog naoružanja trebala da se odvija u periodu od 1. septembra do 31. decembra ove godine.

"Partner u ovoj akciji MUP-a RS biće UNDP, a plan je da se paralelni procesi odvijaju i u Federaciji BiH kako bi efekat bio potpun", objasnila je Šoja.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE