• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oko 400 traktorista na graničnom prelazu Rača

Oko 400 semberskih ratara stiglo je traktorima na granični prelaz Rača, u znak protesta zbog niske otkupne cijene pšenice.

 Oko 400 traktorista na graničnom prelazu Rača Izvor: MONDO

Granična policija zatvorila je prelaz na desetak minuta, dok poljoprivrednici nisu pomjerili svoje traktore kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano.

Poljoprivrednici su nezadovoljni otkupnom cijenom pšenice, kao i činjenicom da je mlinarima dozvoljeno da formiraju, kako kažu, za poljoprivrednika ponižavajuće cijene hljebnog žita. Mlinari nude za kilogram suvog zrna hljebnog žita od 25 do 28 feninga.

Od nadležnih institucija, poljoprivredni prizvođači traže da nađu mogućnost zabrane uvoza pšenice, "sve dok u BiH postoji i posljednje zrno žita".

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske – grad Bijeljina Ljubo Maletić razočaran je činjenicom da niko od nadležnih institucija u BiH i Srpskoj nije danas prisustvovao skupu, iako su pozvani.

Poljoprivrednici su najavili da će, ukoliko se narednih nekoliko dana ne pronađe rješenje za njihove probleme, blokirati sve granične prelaze u BiH.

Ponovili su svoj zahtjev da cijena otkupa pšenice po kilogramu bude 0,38 KM, što će, kako ističu, uz pomoć Vlade Srpske od 0,4 KM, biti dovoljno da pokriju bar uloženo u proizvodnju.

U Informaciji iz Vlade Srpske navodi se da Vlada i resorno ministarstvo ne mogu da utiču na formiranje otkupne cijene pšenice, niti bilo koga mogu prisiliti da kupi domaću pšenicu, jer njenu cijenu diktira tržište.

CVIJANOVIĆ: ORGANI BiH NISU URADILI SVOJ DIO POSLA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da organi na nivou BiH u protekle dvije godine nisu uradili svoj dio posla da bi pripremili sektor poljoprivrede na ulazak Hrvatske u EU, zbog čega sada svi u BiH trpe štetu.

"Nisu uradili šta je trebalo da se izvoze naši proizvodi i zbog toga imamo problema sa mlijekom, sa standardizacijom određenih proizvoda i sa potrebnim kvotama koje bismo trebali imati", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Komentarišući protest poljoprivrednika na graničnom prelazu Rača, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Srpske u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima uradila maksimalno što je mogla, dodajući da se određene stvari dovode u vezu sa nečinjenjem organa BiH, zbog čega štetu trpe svi u Srpskoj i BiH.

Cvijanovićeva je navela da se poljoprivredni sektor nalazi u centru interesovanja Vlade, podsjetivši da su za nekoliko mjeseci izdvajanja u ovaj sektor po raznim osnovama veća od 50 miliona KM.

Ona je rekla da su se sredstva izdvajala za izmirenje subvencija za prošlu godinu, za regresirani plavi dizel, kao i da je izvršeno utvrđivanje premije po kilogramu merkantilne pšenice.

Cvijanovićeva je istakla da su omogućeni zajmovi preko Investiciono- razvojne banke, uz kamatnu stopu od četiri odsto.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE