• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajedničke granične patrole na Bijači

Na Graničnom prelazu Bijača danas su uručeni sertifikati za 340 učesnika policijske kontrole koji su prošli obuke.

 Zajedničke granične patrole na Bijači Izvor: MONDO

Obuke su organizovane tokom provođenja projekta pod nazivom "Izgradnja kapaciteta pripadnika policijskih snaga u BiH i Hrvatskoj za obavljanje zajedničkih patrola".

Projekat, u koji je uloženo više od 112.000 dolara, posredstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH finansirala je Vlada Velike Britanije.

Svečanoj ceremoniji povodom završetka projekta, koja je održana na hrvatskoj strani, između ostalih prisustvovali su zamjenik britanskog ambasadora u BiH DŽo Lomas, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, načelnik Uprave za granicu MUP-a Hrvatske Zlatko Sokolar, te Saša Barnes iz IOM-a.

Lomasova je rekla da granica Hrvatske i BiH, koja je duga više od 1.000 kilometara, predstavlja jednu od glavnih granica EU, te da moraju biti obezbijeđene intervencije kojima će se obezbijediti borba protiv nezakonite migracije i prekograničnih kršenja zakona.

"Ovdje će pripadnici iz BiH i Hrvatske imati mnogo prilike da sarađuju", navela je Lomasova.

Cilj provedenih obuka jeste da kod službenika za provođenje zakona razviju svijest o novim zakonima i obrascima migracija, a učesnici su osposobljeni da provode zajedničke patrole u skladu sa Protokolom o zajedničkim patrolama.

Sokolar je rekao da nema potrebe ili straha za stvaranje nekog posebnog zida, osim zida bezbjednosti.

"Sve radimo i činimo da poboljšamo život naših žitelja, s jedne i druge strane", naveo je Sokolar.

On je rekao da će sklapanjem nekoliko sporazuma u junu, među kojima je i zajednička izjava o slobodnom tranzitu kroz Neumski koridor i do Luke Ploče, biti poboljšan i ubrzan protok ljudi i robe.

"Pozivamo sve ljude da putuju i koriste ove moderne granične prelaze kako bi izbjegli gužve na manjim i slabije protočnim graničnim prelazima", naglasio je Sokolar.

Dumančić je rekao da je u prošloj godini bilo više od hiljadu zajedničkih patrola. "Prije četiri godine, kada sam potpisivao ovaj projekat, nisam vjerovao da će to biti tako implementirano", rekao je Dumančić.

On je pozvao sve dobronamjerne putnike da koriste ovaj međunarodni granični prelaz.

Prema riječima projekt koordinatora iz IOM-a Irme Sadiković, tokom implementacije ovog projekta izdata su dva priručnika. Jedan je Nastavni plan i program policijskih službenika koji će provoditi patrole uz granicu, dok drugi sadrži sve zakonske propise provođenja ovih mješoviti patrola.

Region zapadnog Balkana predstavlja jednu od glavnih tranzitnih ruta za nezakonite migrante, kao i za nelegalno krijumčarenje robe i trgovinu ljudi, drogom i oružjem, te ukradenim vozilima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE