• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djeca iz Konjević Polja sutra u školi?

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija dobio uvjeravanja roditelja bošnjačkih đaka iz Konjević Polja da će im djeca sutra krenuti na nastavu

 Djeca iz Konjević Polja sutra u školi? Izvor: MONDO

"Moj pomoćnik je bio juče u Konjević Polju i razgovarao sa njima. Dobili smo uvjeravanja i sa nekih drugih strana da su uslovi za polazak na nastavu ispunjeni", rekao je Mutabdžija u Sarajevu.

On je dodao da ni roditelji nisu svi usaglašeni i da ne govore jednim glasom, kao i da postoje "neke druge struje i snage" koje sprečavaju da djeca krenu u školu.

"Dva puta sam razgovarao sa roditeljima, svake sedmice moj pomoćnik je u kontaktu sa njima, vrijeme je da i oni pokažu dobru volju i da djeca krenu u školu, a onda će uslijediti i razgovori o svim problemima", rekao je Mutabdžija, dodajući da nema namjeru da razgovara sa roditeljima dok djeca ne krenu u školu.

Prema njegovim riječima, tri odsto bošnjačke populacije koja idu u osnovne škole u Republici Srpskoj nije željela da krene na nastavu u ovoj školskoj godini.

"Od 7.300 učenika bošnjačke nacionalnosti koji slušaju islamsku vjeronauku, njih 2.600 ima punu grupu nacionalnih predmeta, a to je rezultat ispunjenosti dva uslova - zahtjeva roditelja, kao i toga da u odjeljenju ima 18 i više učenika", naveo je Mutabdžija.

Kada je riječ o Konjević Polju, ministar prosvjete i kulture Srpske je podsjetio da je tamošnja osnovna škola prva u Republici Srpskoj u kojoj je primijenjena nacionalna grupa predmeta.

"Ona postoji samo od šestog do devetog razreda, jer je broj djece u odjeljenjima veći od 18. Od prvog do petog razreda je nema, jer se broj učenika kreće od sedam do 11", pojasnio je Mutabdžija i dodao da tu prema važećem zakonu ne može biti promjena.

Kada je riječ o Kotor-Varoši i Dubravama, problemi su sasvim druge prirode, rekao je Mutabdžija, dodavši da je u sve umiješala ruke politika, a da najviše gube učenici.

"Od šest ciljeva iz Privremenog sporazuma, Republika Srpska je primijenila njih pet. Šesti cilj je da prestanemo da finansiramo prevoz djece u monoetničke zajednice. Greškom Ministarstva prošireno je upisno područje Područne škole u Konjević Polju u koju sada dolaze djeca iz Vlasenice, Milića i Cerske", istakao je Mutabdžija.

Prema njegovim riječima, riječ je o klasičnom primjeru segregacije sa dvije monoetničke škole, jedne u Konjević Polju koja objedinjavava bošnjačku djecu iz tri opštine, i centralne škole "Petar Kočić" u Kravici, gdje su samo Srbi.

"Taj problem nećemo dozvoliti da se desi ni u jednoj opštini u Republici Srpskoj", poručio je Mutabdžija.

Komentarišući najave roditelja bošnjačke djece iz Konjević Polja da će djecu slati u najbliže opštine u Federaciji, Mutabdžija je rekao da je samo zakonsko rješenje ispravno, a da je sve drugo improvizacija sa kojom Ministarstvo nema ništa.

Angažovanje nastavnika iz Federacije u ovakvoj situaciji, takođe je za Ministarstvo prosvete i kulture, apsolutno neprihvatljivo.

"Zakon o osnovnom obrazovanju se mora poštovati, želimo da kroz dijalog idemo na rješavanje problema. Već je raspisan konkurs za formiranje 111 školskih odbora koji će biti nacionalno izbalansirani, u skladu sa izmijenjenim pravilnikom", naglasio je Mutabdžija.

Ministri nadležni za oblast obrazovanja na svim nivoima vlasti u BiH osudili su u Sarajevu svaki oblik diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije u obrazovanju u BiH, po bilo kom osnovu.
Sa sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH poručeno je da je obaveza nadležnih u ovoj oblasti da u okviru preuzetih međunarodnih obaveza BiH, prema Ustavu i domaćim zakonima, svakom djetetu obezbijede jednako pravo i mogućnost obrazovanja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

Ministri su zaključkom podržali puno provođenje Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, kao i zakona i drugih odgovarajućih propisa na entitetskom i kantonalnom nivou i Brčko distriktu, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Predloženo je nadležnima u oblasti obrazovanja u entitetima, kantonima i Brčko distriktu, gdje to do sada nije učinjeno, da u što kraćem vremenskom roku, u skladu sa odredbama Okvirnog zakona, donesu, usklade i u punom kapacitetu primijene zakone i druge odgovarajuće propise u oblasti obrazovanja, posebno u dijelu koji se odnosi na poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Konferencija ministara obrazovanja u BiH smatra da bi nadležne vlasti entiteta, kantona i Brčko distrikta, shodno preuzetim međunarodnim obavezama, Revidiranoj strategiji BiH za provođenje Aneksa-sedam Dejtonskog sporazuma, kao i obavezama definisanim u zakonskim i podzakonskim aktima, trebalo da sačine analizu primjene odredaba tih akata u svim školama u BiH.

Nadležne institucije treba da sagledaju i da li u njihovim sredinama postoji bilo koji oblik diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije, te da ih odmah i bez odlaganja otklone i primijene navedene zakonske i druge propise u obrazovanju po bilo kom osnovu, jer je pravo na obrazovanje osnovno pravo svakog djeteta.

Ministri obrazovanja u BiH prihvatili su i informaciju o "Izgradnji visokokvalitetnog srednjeg stručnog obrazovanja u BiH" (EU VET 4) - IPA 2008, kao i informaciju o radu Savjeta za opšte obrazovanje u BiH.

Na sjednici Konferencije ministara obrazovanja predstavljen je i novi program Evropske unije "Erasmus", koji bi trebalo da bude proveden u periodu 2014-2020. godina, a nastavak je programa "Cjeloživotnog učenja" koji se trenutno provodi.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE