• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šapa u srcu" protiv eutanazije pasa

Problem napuštenih pasa u gradovima širom BiH neće biti riješen eutanazijom, kategorični su u Udruženju "Šapa u srcu" iz Banjaluke

 "Šapa u srcu" protiv eutanazije pasa Izvor: MONDO

Udruženje "Šapa u srcu" iz Banjaluke uticaće svim sredstvima da se na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH ne izglasaju izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koje predviđaju eutanaziju napuštenih pasa u azilima, izjavila je Srni predsjednik Udruženja Sabina Šerić.

Šerićeva je rekla da problem napuštenih pasa u gradovima širom BiH neće biti riješen eutanazijom, već dosljednom primjenom postojećeg zakona, koji je stupio na snagu prije četiri godine, ali koji se ne provodi.

"Pokušavamo na sve načine, prije svega u Sarajevu, organizovati potpisivanje brojnih peticija, uključena su i razna inostrana udruženja, pa čak i vlade, među kojima i italijanska", rekla je Šerićeva, navodeći da je prvom glasanju o izmjenama zakona prisustvovao i italijanski ambasador u BiH.

Ona je dodala da je postojeći zakon vrlo human i konkretan, ali da je problem u tome što se niko od vlasti ne bavi pitanjem napuštenih pasa, već se sada, kada je pritisak javnosti veliki, pokušava naći najsuroviji način rješenja.

"BiH mora konačno uvesti centralni registar mikročipova, koji bi omogućio praćenje odgovornog vlasništva, a kastracije i sterilizacije se moraju uvesti kao obavezne", rekla je Šerićeva.

Prema njenim riječima, samo u prijedorskom azilu u toku prošle i 2011. godine ubijeno je 2.000 pasa, dok se na ulicama velikih gradova u BiH trenutno nalazi oko 14.000 pasa lutalica.

"Skloništa koja su data na upravljanje opštinama nakon što je Zakon stupio na snagu nisu služila ni za šta drugo, osim da pse dovode i ubijaju. Izuzetak je nekoliko opština, među kojima su Gradiška i Banjaluka", navela je Šerićeva.

Članovi ovog udruženja su u nedjelju, prvog decembra, u Banjauci organizovali protestno okupljanje da bi građane upoznali o, kako navode, apsurdnosti predloženih izmjena zakona, koje ne mogu i neće riješiti problem pasa na ulicama gradova u BiH.

(Srna, Foto: Facebook)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE