• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodice žrtava podnose aplikaciju Strazburu

Porodice srpskih žrtava rata u BiH pripremiće kolektivnu aplikaciju Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja njihovih prava od strane Suda BiH

 Porodice žrtava podnose aplikaciju Strazburu Izvor: MONDO

Porodice srpskih žrtava rata u BiH, u saradnji sa Organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpkse, pripremiće kolektivnu aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava, jer im Tužilaštvo BiH i Institut za nestala lica krše ljudska prava, najavio je predsjednik Gradske organizacije Banjaluka Stanislav Brkić.

On je naveo da će kolektivnu aplikaciju podnijeti i porodice ljudi koji su neosnovano osuđeni za ratne zločine i traže ponavljanje postupka.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Brkić je naveo da se ljudska prva porodica poginulih i nestalih krše diskriminacijom koju provodi Institut za nestala lica BiH. On je istakao da je Institut za nestala lica BiH od početka rada 2008. godine pronašao i identifikovao samo 33 Srba, pravdajući to stavom da "nije važan nacionalni predznak, već da su to sve građani BiH".

"Ovakav stav je potpuno neprihvatljiv za porodice nestalih iz Republike Srpske, jer ako se proces traženja nastavi ovim tempom, ni za 50 godina ne može se očekivati rješavanje svih slučajeva", upozorio je Brkić.

On je napomenuo da je nakon završetka sukoba u BiH 1995. godine srpska strana tragala za 5.280 lica nestalih lica, od kojih je do 2008. pronađeno 3.454, ali da je do zastoja u traženju došlo nakon što je Institut za nestala lica BiH preuzeo nadležnost Kancelarije za nestala lica Republike Srpske.

"Institut i Savjet ministara BiH nijemo posmatraju segregaciju žrtava, zbog čega nam ne preostaje ništa drugo, osim da konsultujemo stručnjake za međunarodno pravo da podnesemo krivičnu prijavu protiv predsjednika Međunarodne komisije za traženje nestalih", rekao je Brkić.

Osvrnuvši se na procesuiranje ratnih zločina, Brkić je rekao da analiza presuda Haškog tribunala i Suda BiH pokazuje da se Bošnjacima i Hrvatima uglavnom sudilo za ratne zločine počinjene u međusobnim borbama, dok brojni zločini nad Srbima i 18 godina nakon rata ostaju neprocesuirani.

"Kada se uporede kazne onda je to 2.500 prema 300 godina, što je drastično kršenje ljudskih prava, jer Srbi nemaju pravo na ravnopravnost", rekao je Brkić.

On je podsjetio da je Haški tribunal pravosnažno osudio 43 Srbina na 678 godina i dvije doživotne kazne zatvora, 12 Hrvata na ukupno 164 godine i četiri Bošnjaka na 38 godina, dok je Sud BiH do sada pravosnažno osudio 75 Srba na ukupno 1.245 godina zatvora, 13 Hrvata na 158 godina i 16 Bošnjaka na 153 godine.

Brkić je izrazio nezadovoljstvo što je Fond za pomoć osuđenom generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću skupio svega 19.000 KM, istakavši da bi se sa milion KM, koji bi moglo skupiti 500.000 građana, obezbijedila sredstva za odbranu svih optuženih.

Predstavnici Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila danas su kod Spomenika 12 banjalučkih beba položili cvijeće povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE