• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Šešelj ima pravo da razgovara s radikalima

Pritvorenici u Haškom sudu imaju pravo da komuniciraju i sa svojim političkim istomišljenicima, rečeno je Tanjugu u Hagu

 Hag: Šešelj ima pravo da razgovara s radikalima Izvor: MONDO

Pritvorenici u Haškom sudu, kao i u svakom pritvoru u demokratskom svetu, imaju pravo da komuniciraju i sa svojim političkim istomišljenicima izvan Tribunala, rečeno je Tanjugu u sudu u Hagu.

"U svakom pritvoru pritvorenici imaju pravo komunikacije, kako u Srbiji, tako i u svim demokratskim zemljama sveta, pa tako i u pritvorskoj jedinici Tribunala. Znači, nema nikakve razlike - pritvorenik ima prava da komunicira i sa političkim istomišljenicima koliko to želi i onako kako ima pravo i u Srbiji", rečeno je u Tribunalu.

Potpredsednik Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je ranije u nedelju da je u radu sednice kolegijuma stranke, na kojoj je odlučeno da radikali ne podrže Zakon o ratifikaciji SSP, učestvovao i lider radikala Vojislav Šešelj, koji se telefonski javljao i znao šta se zbiva na kolegijumu.

Portparol Tribinala Nerma Jelačić je nedavno u izjavi Tanjugu rekla da je pravo pritvorenika na telefonske razgovore ograničeno samo u pogledu toga da pritvorenik ne može da zove medije i svedoke, ali porodicu, advokate i prijatelje može da čuje kada i koliko često želi.

Oni pritvorenici koji se brane sami, kao u slučaju Šešelja i sada Radovana Karadžića, imaju pravo poverljive komunikacije sa članovima pravnih timova koji učestvuju u njihovoj odbrani.

Pritvorenici mogu da razgovaraju sa telefonskih govornica unutar pritvorske jedinice, i sve što treba je da kupe telefonske kartice za razgovor, objasnila je tada Jelačićeva.

Prema pravilima Tribunala, pritvorenici mogu u slobodno vreme i da gledaju televiziju i čitaju novine, a jedinom im nije dozvoljen pristup internetu.

Tribunal, kako se navodi, insistira da pritvorska jedinica nije zatvor i da osobe koje tamo čekaju pravosnažnost presude moraju biti tretirane kao nevine.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE