• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obamina nova politika prema Balkanu i Srbiji

Spoljnopolitički savetnik Baraka Obame, Robert Gelbard, ocenio je da će buduća američka administracija imati drugačiji pristup regionu.

 Obamina nova politika prema Balkanu i Srbiji Izvor: MONDO

Spoljnopolitički savetnik Baraka Obame, Robert Gelbard, ocenio je da će buduća američka administracija imati drugačiji pristup regionu i istakao da Kosovo, koje je sada centar "balkanske politike" SAD, ne sme da bude uslov Srbiji za evropske integracije.

Bivši američki izaslanik za Balkan, Gelbard je u intervjuu agenciji Beta tokom kraćeg boravka u Beogradu rekao da je u timu Obame zadužen za koordinaciju politike prema Balkanu.

On je istakao da Bušova administracija prve četiri godine nije uopšte bila zainteresovana za Balkan, "a onda je odjednom to postala politika u čijem centru je bilo Kosovo".

"Verujem da treba da razvijemo regionalnu strategiju i takođe verujem da je Srbija centar te strategije. Istorija nas uči da kada je u Srbiji stabilnost i napredak, biće ih i u čitavom regionu. Pogrešno je imati politiku koja je fokusirana oko Kosova. To mora da bude regionalna i regionalno integrisana politika", istakao je Gelbard.

"Mi želimo da vidimo Srbiju potpuno integrisanu u evroatlantske institucije. Želimo da vidimo Srbiju i srpski narod u boljoj situaciji nego danas. Verujem da srpska vlada može to da učini i želim da vidim ovu srpsku vladu kako sarađuje sa narednom američkom vladom i da se vratimo na vrlo pozitivne odnose koje smo imali ranije", rekao je on.

Iako, kako je rekao, sada radi za Obamu, Gelbard je ocenio da će, bez obzira da li će novi predsednik SAD biti Obama ili njegov rival, republikanac Džon Mekejn, politika prema Balkanu biti "mnogo bolja" i da će "odnosi (između SAD i Srbije) biti mnogo bolji".

Ratifikacija SSP ključan korak, Rusi se igraju

Gelbard je ocenio da je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Narodnoj skupštini prvi i ključan korak i čestitao poslanicima i srpskom narodu što su to postigli.

On se ne slaže sa Ričardom Holbrukom, koji je rekao da Srbija ne treba da uđe u EU dok ne prizna Kosovo, "jer je priznanje Kosova potpuno odvojeno pitanje koje nikada nije bilo postavljeno kao preduslov za članstvo u EU".

Ukazao je da je ulazak u EU pod normalnim uslovima već "ekstremno težak" i da je " nametanje dodatnih tereta previše".

Gelbard je ocenio da mora da se shvati da "srpski narod, neki ljudi u Srbiji, imaju snažna i razumljiva osećanja o Kosovu". Ali, dodao je, krivicu treba staviti tamo gde i jeste - na Slobodana Miloševića koji je kreirao set okolnosti koje su učinile izuzetno teškim da se Kosovo povrati.

"Na žalost, ova situacija je poslednjih godina postala gora zbog mnogih akcija prethodne vlade, a u osnovi zbog grubosti bivšeg premijera Koštunice tokom pregovora.
On je sa jedne strane govorio da želi da Kosovo ostane deo Srbije, a sa druge nije želeo ni da razgovara sa kosovskim Albancima. I ministar Samardžić, koji je po meni to pitanje vrlo loše vodio, bio je u kontrastu sa mnogim drugim članovima vlade".

Komentarišući ruski stav o Kosovu, on je ocenio da "Rusija ne brine zaista o Srbiji" i da "igra veoma opasnu šahovsku igru".

"Oni se pretvaraju da imaju vrlo pozitivne odnose sa Srbijom jer žele da naprave probleme sa Zapadom. Ruska vlada nema stvarni interes da podrži Srbiju. Bila bi nesrećna greška ako bi srpski narod mislio da je njegova budućnost uz Rusiju".

Spoljnopolitički savetnik Baraka Obame izrazio je uverenje da će srpske vlasti biti sposobne da vrlo skoro uhapse haškog optuženika Ratka Mladića.

Na pitanje na osnovu čega ima to uverenje Gelbard je rekao: "Na osnovu onoga što čujem od vlade i poverenja u ovu vladu".

On je rekao da ga je vest o hapšenju Radovana Karadžića iznenadila i obradovala.

"Čestitam srpskoj vladi na njenoj vrlo brzoj akciji. Naravno, interesantno je da je u roku od samo nekoliko dana nakon što je ova vlada stupila na dužnost, da su, magično, bili sposobni da uhvate tog čoveka", dodao je.

"Vrlo sam impresioniran (da se hapšenje Karadžića) dogodilo za tako kratko vreme, iznenada. To pokazuje šta politička volja može da učini. Predsednik Tadić pokazuje izuzetno vođstvo i veliku lidersku veštinu", istakao je bivši američki diplomata.

Srbija na pravom putu

Gelbard je kazao da je poslednji put bio u Srbiji pre skoro dve godine i da je "vrlo impresioniran" kursom kojim zemlja sada ide, "pod vođstvom predsednika Tadića, novog premijera Cvetkovića i gospodina Dinkića".

"Mislim da je zemlja na pravom putu. I vidim da ide u veoma dobrom pravcu kad se radi o nastavku demokratskog razvoja ali i, što je vrlo značajno, o obnavljanju sposobnosti da se ide napred ekonomski i ka evroatlantskim integracijama".

Ukazavši da uskoro počinje svakodnevno učešće u dvomesečnoj kampanji Baraka Obame, Gelbard je kandidata Demokrata opisao kao "briljantnog" i osobu koja je "izuzetno dobro primljena kod svih rasa, uzrasta, polova, u SAD".

"To će bez sumnje biti veoma teški izbori... Mislim da se birajući njega dobija prilika za dramatičnu promenu percepcije SAD u svetu. On predstavlja nešto potpuno drugačije, jer njegov sopstveni međunarodni 'bekgraund' ima izuzetan prijem. Ubeđen sam da će pobediti", rekao je Gelbard.

Gelbard je bio specijalni američki izaslanik za Balkan od 1997. do 1999. godine, u administraciji Bila Klintona, a potom ambasador u Indoneziji. Sada je predsednik konsultantske firme "Vašington global partners".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE