• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici potrošili milion evra za 23 dana

Koliko košta svaki neradni dan poslanika u Skupštini nije teško izračunati, kada se zna da svaki poslanik ima mesečnu platu od 75.886,40 dinara.

 Poslanici potrošili milion evra za 23 dana Izvor: MONDO

Novi saziv parlamenta usvojio za više od tri meseca od konstituisanja svega dva zakona o vladi, ratifikovao jedanaest ugovora, SSP i Prelazni trgovinski sporazum sa EU i „gasni aranžman“ sa Rusijom

Od konstituisanja Skupštine Srbije do danas ovo narodno predstavničko telo usvojilo je dva zakona o vladi, ratifikovalo jedanaest kreditnih aranžmana, zajmova i donacija, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Prelazni trgovinski sporazum sa EU, kao i takozvani „gasni
aranžman „sa Rusijom. To je sve do danas. Za ta tri meseca Skupština je zasedala ukupno 23 dana.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je u utorak da je Skupština tokom ovog meseca u vanrednom zasedanju i da sednicu po hitnom postupku može da zakaže na predlog jedne trećine poslanika ili Vlade Srbije. Sednica za opoziv predsednice parlamenta nije mogla biti zakazana jer je u međuvremenu došlo do raskola u SRS, tako da je bilo nemoguće da predlog obrazlaže Tomislav Nikolić, koji više nije član te stranke.

Drugi predlog, koji su radikali uputili, nema dovoljnu podršku, jer ga je potpisalo pedeset poslanika. Sednica o kadrovskom rasporedu u Skupštini, odnosno o preraspodeli mesta po odborima nije zakazana, jer, kako je navela Đukić-Dejanović, formirana su dva nova poslanička kluba - "Napred Srbijo“ i klub LSV-a, pa treba "dogovoriti kvote“. Rasprava o vladinoj rezoluciji o Kosmetu nije zakazana, jer je vlada povukla predlog. U međuvremenu, u skupštinskim fiokama i dalje čami predlog rezolucije o Kosmetu, od 108 poslanika opozicije.

O tome su za četvrtak zakazane konsultacije svih poslaničkih grupa sa ministrom Goranom Bogdanovićem.

Tamara Stojčević, generalni sekretar vlade, kaže za Glas da je vlada želela vanredno zasedanje Skupštine, ali da do dogovora još nije došlo. "Hteli smo da se zakaže sednica za četiri važna zakona, ali Skupština ima potrebu za neka svoja kadrovska pitanja, što ne može da ide pod naš zahtev. Ukoliko oni odustanu od svojih pitanja, vlada će zatražiti vanrednu sednicu, tako da će se do kraja nedelje znati kada će zasedati Skupština", kaže Stojčevićeva i napominje i da usvajanje tih zakona mora da se završi do 1. oktobra.

U skupštinskim fiokama ima još materijala za usvajanje, ali nema sednice. Vlada je dostavila nekoliko sistemskih zakona, neophodnih za usaglašavanje našeg sa zakonodavstvom EU.

Čekaju zakon o strancima, državnoj granici, bezbednosti proizvoda. Stigao je i Predlog zakona o osnivanju agencije za borbu protiv korupcije, kao i zakon o finansiranju političkih stranaka. Vlada je predložila njihovo usvajanje po hitnom postupku, ali nije podnela zahtev za zakazivanje sednice. NJen potpredsednik za evropske integracije Božidar Đelić kaže da je Oliju Renu obećao usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU, najavljujući tako jednostranu primenu SSP-a, kao da to i bez sporazuma nismo mogli.

Predsednica parlamenta kaže da nema poslovničkih mogućnosti za sazivanje sednice, ali da bi volela da vlada dostavi i predloge zakona, koji su preduslov za vizne olakšice, jer bi
“Skupština do 1. oktobra održala vanrednu sednicu, čime bi bila završena procedura u vezi sa usvajanjem zakona neophodnih za „beli šengen„. Ono što Skupština može da uradi je da se sastane Odbor za evropske integracije i, uz predstavnike vlade, iznese svoj stav o predloženim zakonima.

Za to vreme teče prazan hod Skupštine i poreske obveznike Srbije debelo košta.

Podsetimo, Glas je objavio, početkom avgusta, da su poslanici, od konstituisanja Skupštine 11. juna do prekida zasedanja 21. jula, kada je uhapšen Radovan Karadžić, poreske obveznike koštali bezmalo stotinu pedeset miliona dinara. Koliko košta svaki neradni rad ove jeseni, nije teško izračunati.

Za one koji bi da ponovo računaju valja reći da jedan poslanik ima garantovanu mesečnu zaradu od 75.886,40 dinara, na koju se dodaje paušal od 30.000 dinara. Uz to ide nadoknada za rad u odborima, druge funkcije, kao i dnevnice od 2.095 dinara. Dnevnica, doduše, nema, kada parlament ne zaseda. Poslanika je u Skupštini trenutno 249, a računicu je lako izvesti. Ako računamo samo plate i paušale poslanika, do sada su poreski obveznici Srbije iskeširali bezmalo 80 miliona dinara gotovo u prazno. A to je nešto više od milion evra. Na to idu dnevnice, putovanja, nadoknade za benzin, smeštaj.

Prosečna plata srpskog radnika je oko 32.000 dinara, ali to je prosek i statistika. Kada se sve to ima u vidu, kao i želja da što pre naša zemlja pristupi evropskim integracijama, makar i jednostrano, zašto onda vlada ne predlaže sazivanje sednice parlamenta ako mu je već uputila neophodne zakone na hitno usvajanje?

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE