• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić u UN: Misija Kosovo - s politike na pravni teren

"Najveća snaga Srbije - argumentacija u domenu međunarodnog prava", izjavio Boris Tadic pred odlazak u UN.

 Tadić u UN: Misija Kosovo - s politike na pravni teren Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokušati da obezbedi podršku u međunarodnoj zajednici za inicijativu Srbije da se kosovsko pitanje iz sfere politike prebaci na teren prava.

“Mi smo do sada imali podršku nekih zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti i članica Generalne skupštine UN, ali očigledno je da nam je potrebna šira podrška. Zbog toga naša inicijativa za savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde i rezolucija koju predlažemo na usvajanje 63. Generalnoj skupštini jeste izuzetno važna za dalji tok i dalji proces vezan za utvrđivanje budućeg statusa Kosova i Metohije”, rekao je predsednik Tadić pred odlazak na 63. zasedanje Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije je objasnio da bi bilo jako dobro da se pitanje Kosova i Metohije prebaci sa političkog na pravni teren, jer je najveća snaga Srbije - argumentacija u domenu međunarodnog prava: “Na taj način bismo pronašli nove mogućnosti i nove kapacitete da otpočnemo pregovore, a sa druge strane stvaraju se i novi potencijali da pridobijemo i neke druge zemlje, koje danas nisu na našoj strani kada je u pitanju Kosovo i Metohija, da imaju fleksibilniji odnos, ako ne i najbolji mogući kada je u pitanju interes države Srbije.”

Kako je saopštila Pres služba predsednika Republike, Tadić će se u Njujorku sresti sa više od 30 šefova delegacija koji će nastupati na Generalnoj skupštini UN i sa njima razgovarati o našoj inicijativi, pokušavajući da ih pridobije kako bi glasali za nju na Generalnoj skupštini.

“I ekonomija će biti zastupljena u našim razgovorima, mogućnosti za investicije, otvaranje novih radnih mesta, ali će svakako ti razgovori biti i prilika da se govori o budućnosti EULEKS-a, koji po našem mišljenju, takođe treba da dobije legitimitet kroz odluku Saveta bezbednosti UN, ukazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN naredne sedmice čekaju "vrlo naporni dani, neprekidni bilateralni sastanci i borba za naše nacionalne, državne, ali i interese građana Srbije”.

Tadić je podsetio na činjenicu da je politika odbrane evropske budućnosti Srbije i njenog integriteta na Kosovu i Metohiji dobila podršku građana. On je dodao da tu činjenicu, da za politiku koju sprovodi i za koju se zalaže ima i podršku ogromne većine građana u Srbiji, uvek uzima u obzir kada zastupa stavove naše zemlje na međunarodnim forumima: "Od te politike niti možemo, niti hoćemo da odstupimo."

U sedištu UN u Njujorku, kasnije danas biće održana plenarna sednica Generalne skupštine, na kojoj će biti razmatran i usvojen predlog dnevnog reda 63. zasedanja, u koji je uključen zahtev Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje o zakonitosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na plenarnoj sednici trebalo bi da učestvuju šefovi delegacija svih članica Generalne skupštine. Dnevni red koji predlaže Generalni komitet po pravilu biva usvojen, ali konačna odluka je ipak na učesnicima plenarne sednice, rečeno je Tanjugu u sedištu UN.

Generalni komitet je u sredu, posle burne diskusije, konsenzusom usvojio srpski zahtev da se na zasedanju Generalne skupštine razmotri i glasa o rezoluciji kojom bi od Međunarodnog suda pravde bilo zatraženo mišljenje da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Ovo je ocenjeno kao veliki uspeh srpske diplomatije, s obzirom da zapadne članice Komiteta, koje su priznale Kosovo, prethodno nisu bile za ovu inicijativu.

Ukoliko srpski predlog rezolucije, kao što se očekuje, prođe i današnju istancu, on će se naći u okviru pitanja koja se tiče "unapređenja pravde i međunarodnog prava". Još nije poznat datum kada bi se o predlogu rezolucije moglo raspravljati, jer bi odluka o tome takođe mogla biti doneta na današnjem plenumu.

Poznavaoci međunarodnih odnosa smatraju da bi Generalna skupština UN, s obzirom na osnovna načela svetske organizacije, trebalo da prihvati predlog rezolucije koji je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić zvanično predao 15. avgusta, ali mnogo toga će, kako ocenjuju, zavisiti od trenutne političke situacije.

Nije tajna da se tome protive neke od najznačajnijih zapadnih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, tako da je jedna od opasnosti da manje zemlje, od kojih se mnoge, kako se ocenjuje, načelno slažu sa zahtevom Srbije, izbegnu da glasaju kako se ne bi zamerile nekim od velikih sila koje su priznale Kosovo.

Za sada nije poznato da li će zemlje Evropske unije imati jedinstven stav ili će države članice pojedinačno odlučivati kako će se ponašati, s obzirom da neke podržavaju, a neke ne podržavaju srpski predlog.

U svakom slučaju, Srbiji predstoji teška borba za pridobijanje što većeg broja članica Generalne skupštine.

Ukoliko Generalna skupština usvoji inicijativu Srbije, to postaje inicijativa Generalne skupšitine UN. Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, naime, mogu da traže jedino organi UN i to pre svega Generalna skupština i Savet bezbednosti. Savetodavno mišljenje MSP nije pravno obavezujuće, ali, s obzirom na autoritet i ugled suda i njegovog mišljenja, teško da neko u međunarodnoj zajednici može da ga zaobiđe.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE